TÖBB MINT ISKOLA!
Bejelentkezés
?
BELÉPÉS

A VII. Illéssy Gasztro Kupa ismét a legnagyobb gasztronómia verseny

2018. 12. 11. 15:48 | HÍREK

A 2012-ben teremtett hagyományt a NABOK - Illéssy Sándor Baptista Gimnázium, Szakközépiskola és Szakiskola ebben az évben is folytatta. 2017-ben azt mondták, hogy az ország legnagyobb gasztronómiai versenyét rendezik meg, s akkor úgy érezték, hogy ezt már nem lehet fokozni. 2018-ban a hetedik alkalommal megrendezésre kerülő Illéssy Gasztro Kupa országos ételművészeti verseny erre az állításra  is rácáfolt.

 

December 8-án újból benépesült az iskola az ország számos településéről érkező versenyzővel és kísérőikkel. A számok tükrében: 25 település 31 iskolája és 3 gyakorlati képzőhely indított tanulókat. A 176 fős versenyzői létszám az eddigi legnagyobb versennyé tette rendezvényünket úgy, hogy az idén csak tanulók indultak a megmérettetésen.

Nem titkolt célunk volt, hogy a vendéglátás és kereskedelem körében tanulók, dolgozók együtt lehessünk, tanulhassunk egymástól. A verseny alatt kialakulnak emberi és szakmai kapcsolatok, vagy a meglévők továbbmélyülnek, az együttlét öröme pedig gyakran többet ér bármilyen díjazásnál.

A rendezvénnyel nemcsak a diákok vizsgára való eredményes felkészülését szeretnénk segíteni, hanem az érdeklődő közönségnek szeretnénk olyan gasztronómiai élményt és ötleteket nyújtani, amelyeket a mindennapokban felhasználhatnak; legyen az egy ízlésesen terített asztal, melyhez szívesen ülünk oda, egy finom étel vagy egy újragondolt süteményvariáció. A közönség nagy érdeklődéssel tekintette meg az eladótanulók csodálatos csomagolásait is.

Iskolánk megújította a hagyományos gasztronómiai versenyeket azzal, hogy meghirdettük az úgynevezett Gasztro Ki Mit Tud? kategóriát: a tanulónak a helyszínen kell végrehajtania a versenykiírásban meghirdetett feladatot a zsűri előtt, meghatározott időre. Mind a négy szakma képviselői megméretették magukat az élőmunkás versenyfeladatok során: a cukrász-, szakács-, pincér- és az eladótanulók. Munkájukat magas színvonalon végezték, s nem zavarta őket az sem, amikor a közönség belepillantott a feladatok végrehajtásába.

Az Illéssy Gasztro Kupán továbbra is olyan szakemberek vállalták a zsűriben való szerepet, akik a hazai és a nemzetközi gasztronómiában ismert és elismert személyek, s végezték munkájukat külön díjazás nélkül, a szakmai utánpótlás iránt érzett felelősségtől és szeretettől vezérelve. A versenyen minden indulót pontozásos rendszer alapján értékelt a zsűri, ezért egyfajta éremből több is kiosztásra került a verseny napján.

A szakmai zsűri:

Cukrász zsűri: Erdős Hanna: négyszeres olimpiai bajnok és négyszeres világbajnok cukrászmester, és mestercukrász; Balogh Attila: mestercukrász, a szolnoki Édes Titok cukrászda tulajdonosa.

Szakács zsűri: Boros László: Venesz-díjas mesterszakács, a gasztronómia követe, aki Debrecenből érkezett hozzánk; Kőrössy Kálmán: Venesz-díjas mesterszakács, a lillafüredi Hunguest Hotel Palota konyhafőnöke, számos nemzetközi verseny elismert szereplője; Mile József: a 2006-os év egyéni világbajnok mesterszakácsa Debrecenből.

Pincér zsűri: Bobák József Schnitta-díjas éttermi mester, a Magyar Gasztronómiai Szövetség megyei elnöke; Gaál Zoltán: mesterfelszolgáló, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kereskedelmi és Iparkamara alelnöke, a szolnoki Pikoló Vendéglátó Kft. ügyvezetője; Horváth Ferenc: mesterfelszolgáló, olimpiai bronzérmes mesterszakács, a kisújszállási Horváth-kert vendéglő tulajdonosa.

Eladó zsűri: Dr. Földi Kata docens, a Neumann János Egyetem szolnoki Gazdálkodási Karának oktatója: Eperjesi Judit: mesterkereskedő, a Spar Magyarország Kft kisújszállási üzletének vezetője.

 

A rendezvény ideje alatt, amíg a zsűri értékelte a munkákat, különböző programokkal vártuk a hozzánk érkező látogatókat. A versenyen bemutatkoztak a luxembourgi kulináris világbajnokságról hazatért Jász-Nagykun-Szolnok megyei egyéni versenyzők is. A rendezvényen a Műszaki könyvkiadó szakmai tankönyvkínálatával is megismerkedhettek a szakoktató kollégák.

Az 5 évvel ezelőtt alapított – helyi vendéglátós szakember, Horváth Ferenc tiszteletére – vándorserleget ebben az évben a Szolnoki Műszaki SzC Klapka György Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája (Jászberény) vihette haza, és őrizheti 1 évig.

A nevezések szép száma továbbra is bizonyítja számunkra, hogy a versenynek van létjogosultsága a hazai gasztronómiai megmérettetések terén.

 

Az Illéssy Gasztro Kupa lebonyolításához számos cégtől és magánszemélytől kaptunk kisebb-nagyobb segítséget. Ezúton is köszönjük támogatásukat: Baptista Szeretetszolgálat; Baráth Pékség; Baromfiudvar 2002 Kft. – Debrecen; Demeter Jánosné – az Illéssy Alapítvány kuratóriumának elnöke, települési képviselő; Horváth Kert Vendéglő – Horváth Ferenc; Hús-Ételbár; Illéssy Alapítvány; Indián Rizs Kft.; Kisújszállás Város Önkormányzata; OTP Kisújszállási Fiókja; Sas János – villanyszerelő.

Ezeken a támogatásokon kívül szükség volt még számos olyan kollégára, akik időt, energiát áldozva a rendezvény színvonalas lebonyolításához hozzájárultak.

Összegezve: egy jól megszervezett és kivitelezett program volt, amely iskolánk, fenntartónk és városunk jó hírét viszi az országban. Ezen a napon is, de itt és akkor ténylegesen többek vagyunk, mint egy iskola.  Jövőre, 2019. december 7-én újra találkozunk!

Tóth László szervező-tanár

KERESÉS:
OK

Heti jó hír

""Aki ellenben figyelmesen tanulmányozza a szabadság tökéletes törvényét és ki is tart mellette, aki nem feledékeny hallgatója, hanem tettekre váltója, az a maga útján boldogságot talál.""
(Jakab levele 1,25)

CSATORNÁK

ESEMÉNYNAPTÁR
KÖVETKEZŐ ESEMÉNYEK

Informatika írésbeli érettségi vizsga

28.
OKT.

Sukoró - Vadmadárkórház látogatása (nagycsoportosoknak)

28.
OKT.

Szóbeli és gyakorlati vizsgatevékenység – szakmai vizsga

29.
OKT.

Felvételi tájékoztató

30.
OKT.

Kollektív színház látogatás osztályonként

01.
NOV.

Lázár Ervin program színház látogatás osztályonként

01.
NOV.
ESEMÉNYNAPTÁR
Az alábbi naptárban tudja kiválasztani egy adott naphoz tartozó eseményt. A hónapok között a nyilak segítségével tud lépkedni.
ÖSSZES ESEMÉNY

INTÉZMÉNYEINK

ELÉRHETŐSÉGEK

BAPTISTA NEVELÉS - OKTATÁS

1065 Budapest, Bajcsy-Zsilinszky út 57.

Telefon: +36 1 381 0537
Fax: +36 1 381 0536

E-mail: fenntarto kukac baptistaoktatas pont hu

Web: www.baptistaoktatas.hu

© 2020 BAPTISTA SZERETETSZOLGÁLAT   |   ADATVÉDELEM
DESIGN és FEJLESZTÉS: RELATIVE