TÖBB MINT ISKOLA!
Bejelentkezés
?
BELÉPÉS

Barangolás a néphagyományok világában – Tavaszi ünnepkör

2013. 11. 25. 21:42 | SULI BLOG - TANÁROK ÍRÁSAI

Évekkel ezelőtt néhány lelkes pedagógusban megfogalmazódott az igény, miszerint népünk hagyományainak ápolását örökítsük át tanulóinkra, a felnövekvő új generációra. Azóta nem múlhat el tavasz a kótaji István Király Általános Iskolában tojásfestés nélkül.

A kikelet, a nap éltető ereje, a természet ébredése ősidők óta elemi vágya az embernek a sötét, hosszú téli hónapok után. Ennek a vágyakozásnak szerves része a húsvétvárás is.

Ilyenkor iskolánk apraja, nagyja lelkesen készülődik.

A hagyományápolás részeként népművészeti kiállítást rendeztünk be az I. emeleti aulában, mely megidézi a régmúlt és e kellemes tavaszi ünnep kapcsolatát.

Szebbnél szebb húsvéti képeslapok kerültek elő a ládafiából, a padlások rejtett zugaiból, hogy díszíthessék a folyosó falait. Az osztályok puzzle darabokból rakták össze a húsvét jelképeiként megismert állatfigurákat, a hímes tojásokat, az ünnepkörhöz kapcsolódó tevékenységeket, a zöldág-járást, a locsolkodást.

Mindemellett természetesen jutott idő játékos, mozgásos feladatokra is (tojáskereső verseny, nyuszi-futás), de a program kiteljesedése a tojásfestés napja.

Idén először kiléptünk az iskola falai közül, s olyan rajzpályázatot hirdettünk meg ,,Húsvéti népszokások” címmel, melyhez csatlakozhattak a debreceni tankerület intézményeinek kisdiákjai. Ennek eredményhirdetésével indult március 27-én délután a projekt záró eseménye.

Az ősi tojásfestő technikákon, a berzselésen és az írókázáson kívül életkori sajátosságaikat figyelembe véve újakkal is megismertettük a gyerekeket, akik óriási lelkesedéssel dolgoztak, bizonyítva kreativitásukat, kézügyességüket.

Nagy megtiszteltetés ért bennünket, hiszen iskolánk partnerein kívül a meghívott vendégek között üdvözölhettük rendezvényünkön Szenczy Sándort, fenntartónknak, a Baptista Szeretetszolgálatnak az elnökét. Budapestről ellátogatott hozzánk Szabó Csaba oktatási igazgató és Varga Piroska gazdasági referens. A debreceni tankerületből pedig Nagy Tünde igazgató asszony mellett Bárányné Zsámba Márta oktatási referens és Csajági Józsefné szakmai igazgató is jelen volt.

A gyermeki tevékenységek megtekintése után a rendezvény kötetlen beszélgetése sokat segített az intézmény és a Szeretetszolgálat közötti kapcsolat mélyítésére.

Vendégeink megtisztelő jelenléte felejthetetlenné és emlékezetessé tette ezt a napot.

Ruskáné Fintor Mária igazgató

István Király Általános Iskola

ESEMÉNYNAPTÁR
KÖVETKEZŐ ESEMÉNYEK
ESEMÉNYNAPTÁR
Az alábbi naptárban tudja kiválasztani egy adott naphoz tartozó eseményt. A hónapok között a nyilak segítségével tud lépkedni.
ÖSSZES ESEMÉNY

INTÉZMÉNYEINK

ELÉRHETŐSÉGEK

BAPTISTA NEVELÉS - OKTATÁS

1065 Budapest, Bajcsy-Zsilinszky út 57.

Telefon: +36 1 381 0537
Fax: +36 1 381 0536

E-mail: fenntarto kukac baptistaoktatas pont hu

Web: www.baptistaoktatas.hu

© 2020 BAPTISTA SZERETETSZOLGÁLAT   |   ADATVÉDELEM
DESIGN és FEJLESZTÉS: RELATIVE