TÖBB MINT ISKOLA!
Bejelentkezés
?
BELÉPÉS

Beszámoló a luxemburgi Gasztronómiai Világbajnokságról

2014. 12. 02. 12:55 | HÍREK

A Culinary World Cup 2014. november 22-26. között a szokásos helyszínen, Luxemburgban került megrendezésre, ahol közel 50 ország 1500 versenyzője mérte össze tudását a következő kategóriákban: szakács artisztika (D1), cukrász artisztika (D2), szakács díszmunka, cukrász-termékek. Számunkra legizgalmasabb a cukrász artisztika volt; itt 172 versenyző tette le a nemzetközi zsűri asztalára a többnyire otthon elkészített alkotásait, a helyszínen csupán apró utómunkálatok folytak.

 

Tóth László, az Illéssy Sándor Baptista Szakközépiskola és Szakiskola cukrász alapvégzettségű, szakmai elméletet és gyakorlatot oktató pedagógusa háromhavi – általában hétvégeken és éjszakákon elkészített – munkájának címe: A repülés története a kezdetektől napjainkig. Tragant alapanyaggal dolgozott (porcukor, zselatin és víz keveréke), egy kakaóval fantasztikusan megfestett hullámos háttér előtt és fölött csodálhatta meg a közönség Leonardo repülő szerkezetét, a Zeppelin léghajót, az Iljusin és Boeing gépeket, de Kármán Tódor mellszobrát és Leonardo da Vinci Codex Atlanticus könyvének két lapját is – természetesen tragantból. Ez a cukrásztechnika rendkívül nagy figyelmet igényel: könnyen pattan, törik, illetve a tökéletes csiszolás pörgeti a munkaórákat.

 

Az öt napon keresztül zajló világversenyen a zsűri naponta értékeli a bemutatott művészi alkotásokat. Tóth László kollégánk nyakába november 25-én – több száz versenyző, segítő és érdeklődő előtt – helyezték a nagyon megérdemelt bronz medált. Alkotásának szépségét és komplex jellegét emelte a faipari szakma, a villanyszerelés, a textilvarrás által hozzáadott érték is.

 

Egy ilyen világbajnokság egyúttal a szakmai továbblépés helyszíne is: az új trendek, anyagok, technikák megfigyelése, de a kötetetlen szakmai beszélgetéseken túl a kapcsolatépítés színtere is. Egy pedagógus pedig napi munkájában mindezeket fel tudja használni. Természetes kísérője volt a világbajnokságnak a különböző típusú cégek jelenléte is: konyhatechnikai, gasztronómiai és idegenforgalmi (pl. Hévíz). A televíziós társaságok és a sajtó munkatársai pedig ínycsiklandó híranyaggal szolgálhattak e gasztrofesztiválról. Az Illéssy Team (Tóth László, Horváth Ferenc, Toldi Attila) versenyen viselt egyenruhája talán a legszebb volt.

 

A Jász-Nagykun-Szolnok megyéből nevezett négy egyéni versenyző (Erdős Hanna, Rékási Tibor, Patkó Károly és Tóth László) szakmai erejét mutatja, hogy valamennyien éremmel térhettek haza. A legrutinosabb résztvevő, Erdős Hanna (az Illéssy Gasztro Kupa állandó zsűritagja) két munkája két aranyéremmel gazdagította olimpiai és világbajnoki érmegyűjteményét.

 

Beszámolóm végén csapatunk nevében megköszönöm a támogatóink által nyújtott anyagi hozzájárulást, hiszen nélkülük nem tudtunk volna részt venni a jelentős költségeket (felkészülési és versenyalapanyagok, utazás, szállás, nevezési díj stb.) jelentő világbajnokságon: Baptista Szeretetszolgálat Egyházi Jogi Személy, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Közgyűlés elnöke, Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, Docler Holding (Luxemburg), Baromfiudvar 2002. Kft. (Debrecen), Horváth Kert Vendéglő, Sas János – villanyszerelő, Tóth Sándor – gépi hímző, Szivárvány Festékbolt (Kunhegyes), Écsy Kft. (Budapest), Illéssy Sándor Baptista Szakközépiskola és Szakiskola.

 

Büszkék vagyunk kollégánkra, akinek mesterségbeli tudását tükrözi a világbajnoki érem, illetve iskolánkban arra az összefogásra, mellyel segítettük az eredményest részvételt.

 

 

Toldi Attila igazgató

Illéssy Sándor Baptista Szakközépiskola és Szakiskola

 

KERESÉS:
OK

Heti jó hír

""Én is futok, de nem céltalanul, az ökölvívásban nem a levegőt csapkodom, hanem megzabolázom, és rabságba vetem testemet, hogy míg másokat tanítok, magam méltatlanná ne váljak.""
(1. Korintusi levél 9,26,27)

CSATORNÁK

ESEMÉNYNAPTÁR
KÖVETKEZŐ ESEMÉNYEK

A tanulók jelentkezése a központi írásbeli felvételi vizsgára, közvetlenül a központi írásbeli felvételi vizsgát szervező intézménybe.

04.
DEC.

Mikulás ünnepség (osztálykeretben)

04.
DEC.

„Szöveg fürkész”- szövegértési verseny (felső tagozat, 3. forduló)

04.
DEC.

Mikulás napi ünnepély, tanári színdarab, Mikulásfutás

04.
DEC.

A kiválasztott tanulók DIFER mérésének elvégzése

04.
DEC.

Jelentkezés központi felvételire (8. évfolyam)

04.
DEC.
ESEMÉNYNAPTÁR
Az alábbi naptárban tudja kiválasztani egy adott naphoz tartozó eseményt. A hónapok között a nyilak segítségével tud lépkedni.
ÖSSZES ESEMÉNY

INTÉZMÉNYEINK

ELÉRHETŐSÉGEK

BAPTISTA NEVELÉS - OKTATÁS

1065 Budapest, Bajcsy-Zsilinszky út 57.

Telefon: +36 1 381 0537
Fax: +36 1 381 0536

E-mail: fenntarto kukac baptistaoktatas pont hu

Web: www.baptistaoktatas.hu

© 2020 BAPTISTA SZERETETSZOLGÁLAT   |   ADATVÉDELEM
DESIGN és FEJLESZTÉS: RELATIVE