X

TÖBB MINT ISKOLA!
Bejelentkezés
?
BELÉPÉS

Dodgeball mérkőzés Kisújszálláson

2021. 06. 23. 23:27 | HÍREK

Létezik egy játék, amit senkinek nem kell bemutatni, mert mindenki testközelből ismeri. Nincs olyan ember Magyarországon, aki gyermekkorában ne játszotta volna. Ennek a népszerű tornaórai játéknak a nemzetközi változatából mostanra egy izgalmas, rendkívül gyorsan fejlődő sportág született. Egyszerű, érthető szabályokkal, világ és Európa-bajnoksággal. Sőt, olimpiai álmokkal. Két térfél, öt speciális szövetlabda, 6-6 játékos. Nincsenek már partizánok és ész nélküli dobálózás, viszont van taktika, meg gyors, pörgős szettek és folyamatos akciók. Ez a dodgeball, ahogy a világon mindenhol hívják. A sportág egyik különlegessége, hogy nem csak női és férfi, hanem vegyes csapatok is vannak.

 

Kiválóan jellemzi a sportág fejlődését, hogy míg az első Európa-bajnokságon 2010-ben Londonban hat ország férfi csapatai vettek részt, a tízedik kontinens viadalon, már három kategóriában 18 ország 45 csapata küzdött az érmekért. A legutóbbi világbajnokságot pedig New York-ban, a kultikus Madison Square Garden-ben rendezték. 

 

A Hungary Dodgeball csapata azon tevékenykedik, hogy ezt az új labdajátékot minél többen megismerjék, kipróbálják és rendszeresen játsszák idehaza is. 2018 tavaszán egy Jótékonysági Kidobós Tornával nyitottak, ahol a Ments Életet Alapítvány beteg gyermekeinek gyűjtöttek támogatást. Az elmúlt években általános iskolai, középiskolai és egyetemi bajnokságokat tartottak, a magyar csapat részt vett az olaszországi Európa-bajnokságon és Szlovénia valamint Horvátorszag részvételével nemzetközi Pannon Kupát rendeztek Siófokon. A tavaly márciusi leállás előtt Lasusanne-ban a Central European Dodgeball Championship-en nem kis meglepetést okozva a válogatott a csoportjából tovább jutva a negyeddöntőben a világ és Európa-bajnok osztrák csapatot is szoros csatára késztette. 7 perccel a mérkőzés vége előtt még a mieink vezettek, de végül a csoda elmaradt, a hatodik hely így is több mint biztató.

Most pedig egy újabb jelentős mérföldkőhöz érkezett ez a sportág. Június 20-án vasárnap Kisújszálláson rendezték meg az első hivatalos magyar dodgeball mérkőzéseket, ahol a Nagykun Baptista Oktatási Központ Kossuth tagintézmény csapata fogadta a Budapesti Kalózokat. A helyszín nem véletlen, hiszen Kisújszálláson Patkó Richárd testnevelő vezetésével az elsők között kezdtek el az országban ezzel a sportággal foglalkozni és a helyi iskolában azóta már több sikeres tornát is rendeztek. 

Az összecsapás elején az esélyekkel nem törődve az első két játékot a pontosabb dobásaiknak köszönhetően a házigazda nyerte, de a rutinosabb fővárosi alakulat a félidő végére már utolérte ellenfelét. A második játékrészben a zseniális elkapásokat bemutató és sikeres kontra támadásaikkal a Kalózok folyamatosan elléptek a hazaiaktól, így végül magabiztos győzelmet arattak ezen a sporttörténelemi találkozón.

 

Bohács Ferenc / Budapest Pirates:

Köszönet a házigazdáknak és minden közreműködőnek egy fantasztikus napon vagyunk túl. Sokat vártunk erre a pillanatra, kicsit rozsdásak is voltunk az elején, de nagyon jó volt végre újra dodgeball meccseket játszani. Gratulálok az ellenfelünknek óriásit küzdöttek. Remélem és ezen dolgozunk folyamatosan, hogy Kisújszállás után további városokban kezdenek el ezzel az izgalmas, komplex játékkal foglalkozni és egyre több dodgeball mérkőzést tudunk itthon is játszani.

 

Patkó Richárd / testnevelő:

Örülök annak, hogy 2019-ben megismertem a Hungary Dodgeball csapatát Egerben. Ezután felvettem a kapcsolatot velük, akik azóta folyamatosan segítenek a szakmai munkámban. A Nagykun Baptista Oktatási Központban még abba az évben meghirdettem ennek az új labdajátéknak a lehetőségét a tanuló gyerekek között, akik azóta is aktívan és jelentős létszámban veszik ki a részüket az edzésekből és az iskolai kupákból. 

 

Két testnevelő kollégám mellett a 8. évfolyamunk nyolc versenyzője is részt vett a profikkal való közös edzésen és az azt követő meccseken. Tanárként azt láttam, hogy a gyerekek szívesen játszottak a tapasztaltabb ellenfelükkel. Több alkalommal megjegyezték, hogy sokkal élvezhetőbbek így a kidobós meccsek és egy pillanatra sem lehetett leengedni a játék közben. Igyekeztünk a technikákat elsajátítani és a jó tanácsokat megfogadni. 

 

Középtávú távú terveim között szerepel egyrészt az, hogy a Baptista Szeretetszolgálat EJSZ által fenntartott intézményekben is népszerűvé tegyem ezt az öt labdás kidobós játékot és versenyeket szervezzek az iskolák csapatai között. Továbbá mint a Hungary Dodgeball térségi vezetője megyei szinten is megismertessem más-más intézményekkel ezt a csapatjátékot. Remélem hamarosan már több felnőtt dodgeball csapata is lesz a megyének.

 

 

A legfontosabb tudnivalók a dodgeballról:

 

A pálya

Hivatalos mérkőzéseken 17×8 méteres pályákon kell játszani a dodgeballt, ami gyakorlatilag a röplabda pályával megegyező. Ugyanakkor utánpótlás versenyeken némi eltérés a helyszín adottságaitól függően lehetséges, ezért a pálya szélessége ilyenkor 7-8 méter, míg hosszúsága 14 és 17 méter között alakítható ki.

 

A felezővonalra lehelyezet labdákat a kezdő roham során kell felvenni, azokat azután a támadó vonalig vissza kell vinni vagy passzolni, hogy a csapatok megkezdhessék a támadást. 

Ezután már az ellenfél térfelére is át lehet menni és a semleges zóna vonalától lehet megcélozni a másik csapat játékosait.

 

 

A labda

Természetesen szivacs és gumilabdával is lehet játszani a dodgeballt, ezek is megfelelnek, ugyanakkor az is igaz, hogy az erre a célra kifejlesztett labdával lesz igazán tökéletes az élmény.

 

Ez egy speciális kézzel készített szövetlabda, ami nagyobb mint egy kézilabda, de kisebb mint egy röplabda. Felfújva csupán 230 grammos. Találat esetén nem üt és nem is csíp. Nem véletlen, hogy a csata hevében van amikor meg sem érezzük, hogy eltalált minket. 

 

A játék menete

A felezővonalra lehelyezett labdákat a kezdő roham során kell felvenni, azokat azután a támadóvonalig vissza kell vinni, vagy passzolni, hogy a csapatok megkezdhessék a támadást. Ezután már az ellenfél térfelére is át lehet menni, és a semleges zóna vonalától lehet megcélozni a másik csapat játékosait. A mérkőzéseken futóórával mérve 2×15 perc a játékidő, és hárompercesek a szettek. Az ellenfél kidobásával lehet pontot elérni, az a csapat nyer, amelyik több pontot gyűjtött a szettek során.

ESEMÉNYNAPTÁR
KÖVETKEZŐ ESEMÉNYEK
ESEMÉNYNAPTÁR
Az alábbi naptárban tudja kiválasztani egy adott naphoz tartozó eseményt. A hónapok között a nyilak segítségével tud lépkedni.
ÖSSZES ESEMÉNY

INTÉZMÉNYEINK

ELÉRHETŐSÉGEK

BAPTISTA NEVELÉS - OKTATÁS

1065 Budapest, Bajcsy-Zsilinszky út 57.

Telefon: +36 1 381 0537
Fax: +36 1 381 0536

E-mail: fenntarto kukac baptistaoktatas pont hu

Web: www.baptistaoktatas.hu

© 2020 BAPTISTA SZERETETSZOLGÁLAT   |   ADATVÉDELEM
DESIGN és FEJLESZTÉS: RELATIVE