TÖBB MINT ISKOLA!
Bejelentkezés
?
BELÉPÉS

Hagyományőrzés és hagyományteremtés a Kölcseyben a tehetségnapon

2016. 05. 05. 14:22 | HÍREK

Szakál Károlyné - Varga Mária

 

A Baptista Szeretetszolgálat Egyházi Jogi Személy Kölcsey Ferenc Általános Iskolájában sok éves múltra tekint vissza a tehetséggondozás. Az iskolában mindig is nagy hangsúlyt fektettünk a tehetséges gyermekek felkutatására és fejlesztésére, de rendszeressé és áttekinthetővé a 2010-es Tehetségpont regisztráció után vált tevékenységünk. Ekkor már három tehetséggondozó csoportot működtettünk, amely az iskola profiljából eredt: matematikai-logikai, természetismereti és testi-kinesztetikus műhelyeket.

 

Ezzel egy időben megalakult a tehetséggondozó munkaközösség, mely a szakmai tevékenységek koordinálására hivatott.

 

A gyermekek csoportba való beválogatása több szűrőn keresztül történt, történik:

  • A gyermek és a szülő igényének felmérése
  • A pedagógusok ajánlása
  • Pszichológiai vizsgálat
  • Saját fejlesztésű tesztek kitöltése

 

A tantestület tagjai megfigyelési szempontsor alapján tesznek javaslatot a tehetséges tanulók ajánlására. A pszichológiai teszt a kreativitást, a figyelmet, a tanulási stílust hivatott feltárni. A saját fejlesztésű tesztekkel pedig arra kívánunk választ kapni, hogy a gyermekek mennyire érzik sajátjuknak az általuk választott területet.

 

A csoportok megalakulása után mind a szülőket, mind a gyermekeket tájékoztatjuk a célokról, a programról. A csoportok munkája túlmutat a tananyagon, érdekes, játékos elemekkel tartjuk fenn az érdeklődésüket.

 

A hároméves kitartó és folyamatos munka eredményeképpen 2013-ban intézményünk elnyerte az Akkreditált Kiváló Tehetségpont címet. Ekkor már perspektíva állt előttünk a további fejlődéshez, hiszen tantestületünk tagjai önként csatlakoztak ötleteikkel a tehetséggondozás fejlesztéséhez, a tevékenységi területek szélesítéséhez.

 

Újabb három területtel kapcsolódtunk a már meglévőkhöz: angol nyelv, informatika, és színjátszás. Ezeket a területeket regisztráltuk is, de további terveink között szerepel még a délutáni elfoglaltság színesítése céljából a táblajátékok bevezetése. Ennek kezdeti lépéseit már megtettük. Mára büszkén elmondhatjuk, hogy iskolánk tanulóinak közel egy negyede részt vesz valamelyik tehetségcsoport tevékenységében. Részükről hagyománnyá vált, hogy a tanév végének közeledtével bepillantást engednek munkájukba az érdeklődők számára. Ezért minden év májusban Tehetségnapot szervezünk. Így volt ez ebben a tanévben is, immár ötödik alkalommal. A hagyományos kiállítás mellett érdekes, interaktív prezentációval tájékoztatták társaikat és nevelőiket az elvégzett tevékenységekről a gyerekek.

 

A 2015-ös évben megőriztük ugyan a hagyományokat, de új elemekkel gazdagítottuk a Tehetségnapot. Felkutattuk egykori tehetséges tanítványaink közül azokat, akik kiemelkedő egyéniséggé váltak a saját területükön.

 

Nagy élményt jelentett, hogy körünkben üdvözölhettük Balázs Anita csellóművészt, aki virtuóz játékával elkápráztatott bennünket. Várhelyi Csilla festőművész, tanár rögtönzött kiállításával örvendeztette meg a közönséget. Bernát András Munkácsy-díjas festőművész nemes gondolatokkal látta el a hallgatóságot. Az alkotóművészek sorát zárta Gácsi Barna szobrászművész, akinek munkái az ország számos pontján megtalálhatók, így szülővárosában, Törökszentmiklóson is a városközpontot ékesíti az Élet kútja című műve.  A mozgás szerelmesei elé is tudtunk példaképet állítani Pásztor Imre a Mol-Pick Szeged NB/I-es kézilabda csapat, és az utánpótlás válogatott ifjú kézilabdakapusa személyében.

 

Nagy érdeklődéssel hallgattuk Professzor Dr. Boros László egyetemi tanárt, a Kaliforniai Egyetem Orvosbiológiai Kutatóintézetének munkatársát, aki a rákkutatás területén nyújtott kiemelkedő teljesítményt. Egyszerű közvetlenséggel beszélt pályafutásáról. Kihangsúlyozta, hogy a tehetség mellett kitartásra és szorgalomra is szükség van a kiteljesedéshez. A professzor által említett képességeket véltük felfedezni azokban a diákjainkban, akiket előző nap megjutalmaztunk. Elismerő oklevélben és könyvjutalomban részesültek azok, akik kitartásukkal, folyamatos aktív közösségi tevékenységükkel, versenyeken való kiemelkedő teljesítményükkel öregbítették iskolánk hírnevét.

 

Tantestületünk hitvallása, hogy a gyermek személyiségének, tehetségének maximális fejlődéséhez a gyermek-szülő-pedagógus feltétel nélküli együttműködésére van szükség. A szülőknek elismerő oklevéllel köszöntük meg a gyermekéért és az iskoláért végzett fáradozását.

 

Meglepő volt látni, hogy ettől az apró gesztustól mennyire meghatódtak, elérzékenyültek a szülők. A tehetségcsoportokban szorgalmasan munkálkodó nyolcadikosainkat diplomával ismertük el a program befejezéseképp. A díjátadót követően tűzijátékos meglepetés tortával ünnepeltük kitüntetettjeinket és a rendezvény sikerén felbuzdulva elhatároztuk, hogy hagyományt teremtünk a jutalmazás ilyen formájából.

 

Intézményünkben folyó tehetséggondozásunk hitvallásaként Dr. Czeizel Endre nagyszerű gondolatát választottuk: „…időnként a szürkének látszó kavicsból is előtűnik a drágakő csillogása”. Mi mindent megteszünk azért, hogy a kezünkben lévő szürkének látszó kis kavicsok ragyogó drágakövekké váljanak.

                                                                       

Szakál Károlyné igazgatóhelyettes

                Varga Mária tehetségfejlesztő tanár

 

Az írás a Magyar Tehetséggondozó Társaság kiadványában,

a Tehetség 2016/1. számában jelent meg.

 

 

KERESÉS:
OK

Heti jó hír

""Aki ellenben figyelmesen tanulmányozza a szabadság tökéletes törvényét és ki is tart mellette, aki nem feledékeny hallgatója, hanem tettekre váltója, az a maga útján boldogságot talál.""
(Jakab levele 1,25)

CSATORNÁK

ESEMÉNYNAPTÁR
KÖVETKEZŐ ESEMÉNYEK

Informatika írésbeli érettségi vizsga

28.
OKT.

Sukoró - Vadmadárkórház látogatása (nagycsoportosoknak)

28.
OKT.

Szóbeli és gyakorlati vizsgatevékenység – szakmai vizsga

29.
OKT.

Felvételi tájékoztató

30.
OKT.

Kollektív színház látogatás osztályonként

01.
NOV.

Lázár Ervin program színház látogatás osztályonként

01.
NOV.
ESEMÉNYNAPTÁR
Az alábbi naptárban tudja kiválasztani egy adott naphoz tartozó eseményt. A hónapok között a nyilak segítségével tud lépkedni.
ÖSSZES ESEMÉNY

INTÉZMÉNYEINK

ELÉRHETŐSÉGEK

BAPTISTA NEVELÉS - OKTATÁS

1065 Budapest, Bajcsy-Zsilinszky út 57.

Telefon: +36 1 381 0537
Fax: +36 1 381 0536

E-mail: fenntarto kukac baptistaoktatas pont hu

Web: www.baptistaoktatas.hu

© 2020 BAPTISTA SZERETETSZOLGÁLAT   |   ADATVÉDELEM
DESIGN és FEJLESZTÉS: RELATIVE