TÖBB MINT ISKOLA!
Bejelentkezés
?
BELÉPÉS

II. Országos Zenetörténeti Verseny és Művészetoktatás Napja Kisújszálláson

2019. 05. 22. 08:17 | HÍREK

Ebben a tanévben ismét megrendeztük a Baptista Iskolák II. Országos Zenetörténeti Versenyét, melyen három csapat vetélkedett egymással. 

A két évvel ezelőtti élményeket, tapasztalatokat felidézve, ismét nagy örömmel és lelkesedéssel kezdtünk hozzá az szervezéshez. A vetélkedő egy írásbeli feladatsorból állt, amit a csapatok nagyon ügyesen oldottak meg, majd folytatódott a megmérettetés a szóbeli fordulóval 2019. május 3-án.

A verseny megvalósításával az volt a célunk, hogy a zenét szerető és tanuló gyerekek általános zenei műveltsége, zenetörténeti ismerete bővüljön, valamint lehetőségük nyíljon ezen a területen is összemérni tudásukat. Nagyszerű, ha egy gyermek játszik valamilyen hangszeren, de ugyanolyan fontos az is, hogy a zeneműveket korhűen, stílusosan tudja előadni. Ennek elengedhetetlen feltétele, hogy ismerje az adott zenetörténeti korszak művészeti jellemzőit, valamint stíluselemeit.

A vetélkedésben három iskola vett részt: a téglási II. Rákóczi Ferenc Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Baptista Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola, a kisújszállási NABOK Kossuth Lajos Általános Iskola és Kollégium Tagintézménye, valamint a kisújszállási Baptista Alapfokú Művészeti Iskola.

A versenyfeladatok megoldását szakmai zsűri értékelte: Mesterné Vadas Zsuzsa, a törökszentmiklósi Kodály Zoltán Alapfokú Művészeti Iskola tanára, Kepes Iván, a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karának hallgatója, valamint a zsűri elnöke Monoki Kálmánné Gizike néni, a NABOK Kossuth Lajos Általános Iskola és Kollégium Tagintézményének volt ének-zene tanára.

A vetélkedő Caldara: Erdei bál című kánon éneklésével kezdődött, melybe a pedagógusok és a zsűri is bekapcsolódott. A délelőtt folyamán a versenyzők megcsillanthatták hangszertudásukat, partitúrát olvastak, zenei activityben vettek részt, rövid barokk zenei szemelvényeket ismertek fel, zeneszerzőkkel kapcsolatos villámkérdésekre adtak választ. Nagy kihívás volt a gyermekek számára az, amikor J. S. Bach Parasztkantátájának egy részletére improvizálniuk kellett. Jó volt megtapasztalni, hogy a győzni akarás nem befolyásolta a vidámságot és az örömteli együttlétet.

Eredmények:

III. helyezést ért el a II. Rákóczi Ferenc Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Baptista Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola "Egy húron pendülünk" csapata

Felkészítő tanár: Varga Miklós

II. helyezett a NABOK Kossuth Lajos Általános Iskola és Kollégium Tagintézményének Zengő-bongó-dongók csapata

Felkészítő tanár: Janó Valéria

I. helyen végzett a Baptista Alapfokú Művészeti Iskola Zen-Észek csapata

Felkészítő tanár: Kepesné Bögös Gabriella Hanna

Köszönet Soós Pálné tanárnőnek, aki összeállította a feladatokat és házigazdája volt az idei versenynek.

Nagyon öröm volt számunkra, hogy ezen a napon két rendezvényt is megvalósíthattunk.
A délelőtt folytatásaként a Művészetoktatás Napja alkalmából 17 órai kezdéssel koncertre, kiállításra és néptáncbemutatóra került sor. Ezzel a programmal szerettünk volna kapcsolódni ahhoz a kezdeményezéshez, mely felhívja a figyelmet a művészetoktatás nélkülözhetetlen szerepére.

A hangversenyen bemutatkoztak kiváló versenyeredményeket elért növendékeink, Varga Szabolcs és Tóth Olivér (szaxofon), valamint azok a diákok, akik sikeres felvételi után a következő tanévtől zeneművészeti szakközépiskolában folytatják tanulmányaikat. Juhász Luca (hegedű), Ökrös Nóra (oboa), Nagy Zita (oboa), Szilágyi Péter (orgona), Szél Bence (kürt). Felkészítő tanárok: Horváthné Galambos Olga, Újváriné Oros Róza, Sárosi Dániel, Pintér Istvánné, Szálkai János és Bögösné Szász Edit.

Az est folyamán hallhattuk még a téglási iskola kamaracsoportjának produkcióját is.
A rendezvény záróműsorszámaként a Bengecseg néptánccsoport lépett színpadra, akik  a közel múltban Szolnokon a III. Várhelyi Lajos Országos Gyermek és Ifjúsági Néptáncversenyen Bronz minősítést kaptak.

A Vigadó előterében a jelenlévők megtekinthették a képzőművészet tanszak munkáit, melyek között szerepeltek szakirányú középiskolába felvételt nyert növendékeink, Nagy Gréta és Urbán-Szabó Andrea alkotásai is. Felkészítő tanáruk Kiss Anita.

Bögösné Szász Edit

igazgató-helyettes

                                                                                                          

KERESÉS:
OK

Heti jó hír

""Aki ellenben figyelmesen tanulmányozza a szabadság tökéletes törvényét és ki is tart mellette, aki nem feledékeny hallgatója, hanem tettekre váltója, az a maga útján boldogságot talál.""
(Jakab levele 1,25)

CSATORNÁK

ESEMÉNYNAPTÁR
KÖVETKEZŐ ESEMÉNYEK

Informatika írésbeli érettségi vizsga

28.
OKT.

Sukoró - Vadmadárkórház látogatása (nagycsoportosoknak)

28.
OKT.

Szóbeli és gyakorlati vizsgatevékenység – szakmai vizsga

29.
OKT.

Felvételi tájékoztató

30.
OKT.

Kollektív színház látogatás osztályonként

01.
NOV.

Lázár Ervin program színház látogatás osztályonként

01.
NOV.
ESEMÉNYNAPTÁR
Az alábbi naptárban tudja kiválasztani egy adott naphoz tartozó eseményt. A hónapok között a nyilak segítségével tud lépkedni.
ÖSSZES ESEMÉNY

INTÉZMÉNYEINK

ELÉRHETŐSÉGEK

BAPTISTA NEVELÉS - OKTATÁS

1065 Budapest, Bajcsy-Zsilinszky út 57.

Telefon: +36 1 381 0537
Fax: +36 1 381 0536

E-mail: fenntarto kukac baptistaoktatas pont hu

Web: www.baptistaoktatas.hu

© 2020 BAPTISTA SZERETETSZOLGÁLAT   |   ADATVÉDELEM
DESIGN és FEJLESZTÉS: RELATIVE