TÖBB MINT ISKOLA!
Bejelentkezés
?
BELÉPÉS

Robotika: nagyszerű eredmények a világbajnokságon!

2016. 07. 13. 15:38 | HÍREK

Lipcse - Június 29-től július 4-ig a németországi város adott otthont a RoboCup 2016 robotika világversenynek, melynek Junior Rescue Line kategóriájában a Baptista Szeretetszolgálat robotika csapata két korosztályban is képviselte Magyarországot.


 

A RoboCup 2016-on több mint 40 ország 3500 robotépítője, programozója mérte össze tudását, és cserélt tapasztalatot. A junior szekcióban való részvétel feltétele, hogy a csapatok a saját hazájuk minősítő versenyén bajnoki címet szerezzenek, így ennek megfelelően kategóriájuk, korosztályuk szerint a világ legjobb robotépítői, programozói találkozhatnak. Robotika csapatunk már harmadik alkalommal vesz részt a világversenyen. Az idei évben először a Rescue Line kategória két korosztályban (Primary, és Secondary) is képviselhettük hazánkat.

 

A Rescue robotok katasztrófa-szimulációs helyzetben, emberi beavatkozás nélkül mentenek áldozatokat. A robotok csak a szerkezetükre, és a programozásukra hagyatkozhatnak. Az eredményes szereplés alapfeltétele a jó robotkonstrukció, és annak hatékony programozása.

 

Az idei évben a csapatoknak, robotoknak három nap alatt összesen nyolc mentési feladatot kellett végrehajtaniuk az egymástól eltérő, előre nem ismert pályákon. A végső sorrend meghatározásakor a hét legmagasabb pontszámú futamot vették figyelembe. A három napon keresztül tartó folyamatos versenyzés egyrészt komoly fizikai és szellemi kihívás, másrészt lehetőséget biztosít a verseny közbeni fejlesztések megvalósítására is.

 

Primary (11-14 év) korcsoportban ifj. Abán Csaba, Poór Lili tagokból álló 2_Bit nevű csapatunk a 25 ország bajnok csapatát felvonultató mezőnyben, folyamatosan kimagasló teljesítményt nyújtva, a kínai csapattal szoros versenyt vívott az egyéni világbajnoki címért. A nyolcadik futam után az eddigi legnagyobb robotika sikerünket élhettük meg, hiszen a 2_Bit nevű csapatunk az országok közötti egyéni versenyszámban világbajnoki 2. helyezett lett, mögöttük jelentős hátránnyal (több mint 600 ponttal lemaradva) Japán csapata végzett a harmadik helyen.

 

Secondary korosztályban (15-19 év) a Jakab Ágnes, Papcsák Nóra Annamária tagokból álló *NiceDroid* csapatunk versenyzett. Programozóink az idei évben korcsoportot váltottak, így 15 évesen az akár 18-19 éves robotosok között kellett helytállniuk. A 34 csapatból álló mezőnyben korukhoz mérten kimagasló eredménnyel, a három nap alatt az egyéni csapatverseny előkelő 13. helyét szerezték meg. Korosztályukban az első három helyen Kína, Irán, és Horvátország csapatai végeztek.

 

Mindkét csapat felkészítője, és mentora Abán Csaba volt.


A RoboCup kezdeményezés eredetileg egy magas társadalmi jelentőségű kutatóprojekt, melynek a versenyzésen túl az elsődleges célja a világ robotépítőinek összefogása, a tudományos terület fejlődésének elősegítése. Ennek megfelelően minden évben az egyéni csapatversenyt követő napon megrendezik az úgynevezett SuperTeam robotversenyt is.

 

A SuperTeam két eltérő nemzetiségű csapatból áll, melyeket sorsolással határoznak meg. A mentési helyzetet csak előző este ismertetik a résztvevőkkel, és másnap délelőtt két próbálkozási lehetőséget kapnak a megoldásra, melyhez szükség van a két Rescue robot kommunikációjára, együttes munkavégzésére is. Ennek megfelelően az eredményes szereplés alapfeltétele, hogy mindkét robot, csapat képes legyen a saját feladata végrehajtására.

 

*NiceDroid* csapatunkat Horvátország csapatával sorsolták párba. A futamok során mindkét nemzet programozói pontosan kivitelezték a mentési feladat rájuk eső részét, és a robotok közötti kommunikáció is hatékonyan megvalósult. A magyar-horvát SupeTeam magabiztos, a mezőnyből kimagasló teljesítménnyel a világverseny 1. helyén végzett.

 

2_Bit csapatunkat Portugália programozóival sorsolták össze. A portugál csapat sajnos nem tudott pontot szerezni a futamok során, ennek ellenére is a 2_Bit által teljesített szakasz elég volt ahhoz, hogy a magyar- portugál összetételű Superteam a versenyszám ötödik helyén végezzen.


A versenyre való felkészüléshez az Új Európa Alapítvány (MOL Tehetségtámogató Program 2015 Művészet-tudomány Kategória) pályázati támogatása is hozzájárult, melyből az Országos Baptista Robotika Csapat a felkészüléshez eszközöket vásárolt.
KERESÉS:
OK

Heti jó hír

""Ha azt állítjuk, hogy nincs bűnünk, saját magunkat vezetjük félre, és nincs meg bennünk az igazság. Ha megvalljuk bűneinket, akkor mivel jó és igazságos, megbocsátja bűneinket, és minden gonoszságtól megtisztít minket""
(1János 1,8-9)

CSATORNÁK

ESEMÉNYNAPTÁR
KÖVETKEZŐ ESEMÉNYEK

Adventi kézműves foglalkozás

27.
NOV.

Cipősdoboz akcióban részvétel

27.
NOV.

I. gyertyagyújtás az óvodában

27.
NOV.
ESEMÉNYNAPTÁR
Az alábbi naptárban tudja kiválasztani egy adott naphoz tartozó eseményt. A hónapok között a nyilak segítségével tud lépkedni.
ÖSSZES ESEMÉNY

INTÉZMÉNYEINK

ELÉRHETŐSÉGEK

BAPTISTA NEVELÉS - OKTATÁS

1065 Budapest, Bajcsy-Zsilinszky út 57.

Telefon: +36 1 381 0537
Fax: +36 1 381 0536

E-mail: fenntarto kukac baptistaoktatas pont hu

Web: www.baptistaoktatas.hu

© 2020 BAPTISTA SZERETETSZOLGÁLAT   |   ADATVÉDELEM
DESIGN és FEJLESZTÉS: RELATIVE