TÖBB MINT ISKOLA!
Bejelentkezés
?
BELÉPÉS

Robotika tehetséggondozás az iskoláinkban

2019. 03. 12. 15:18 | HÍREK

A robotika tehetségműhely újabb sikeres belső képzése valósult meg 2019. március 4-6-ig, Velencén a Zöldliget Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Baptista Általános Iskola és Gimnáziumban, négy kolléga részvételével.

A Baptista Tehetségsegítő Tanács 2017 júniusában hívta össze első alkalommal a robotika iránt érdeklődő iskolák képviselőit műhelymunkára. Ezen az összejövetelen, Abán Csaba a Baptista Szeretetszolgálat világsikereket elérő robotika csapatának felkészítő pedagógusa bemutatta a munkát, amelyet a tanulókkal végeznek. Beszélt azokról az eredményekről, amelyeket azóta értek el, amióta végzik ezt a tehetséggondozó tevékenységet.

 

Az érdeklődés és az igény megvolt a jelenlévő kollégák részéről a folytatásra. Így megalakítottuk a BTST robotika tehetségsegítő műhelyét. Már a 2017-18-as tanévben elindítottuk a belső képzést a kollégák felkészítésére. A műhely vezetője Abán Csaba, kidolgozta a képzés tematikáját, majd elkezdődött a megvalósítás.

 

Eddig négy belső képzésen, 20 kolléga felkészítése történt meg a csoportok elindítására. Egyre nő az érdeklődés, több általános iskolánk tehetségpontjában elindult a robotika tehetségműhely. Így; Törökszentmiklós Kölcsey, Kisújszállás Kossuth, Kótaj István Király, Budapest Andor Ilona. A következő tanévtől Nagyhalász, Velence és Pécs tehetségpontjai is bekapcsolódnak ebbe a tevékenységbe.

 

Miért is gondoljuk, hogy erre szükség van? Erről Abán Csaba így ír:

 

A robotikát, az automatizálást méltán nevezhetjük a XXI. század tudományának. Az informatikai, matematikai- logikai, és egyéb műszaki ismeretekre épülő tudományok ezen irányának fejlődése meghatározó lehet az előttünk álló időszakban.

Az információs technológia és az automatizálás egyre szorosabb összekapcsolódásának következményeként a jövőben az ipari folyamatok, gyártási rendszerek jelentős átalakulása várható. Az intelligens gyárak egy olyan jövőképet vetítenek előre, melyben a gyártó és vezérlőberendezések önmagukat összehangolva emberi beavatkozás nélkül valósítják meg a gyártási folyamatokat. Az automatizált technológia fejlődésével párhuzamosan jelenleg meglévő szakmák tűnhetnek el, miközben újak keletkeznek majd.

 

A XXI. század emberét körülvevő környezet már számos processzorvezérelt technikát tartalmaz. A felnövekvő generációk számára kiemelten fontos, hogy megfelelő ismeretekkel, kompetenciákkal rendelkezzenek ezen a területen. A gyerekeknek, majd később felnőtteknek képesnek kell lenniük arra, hogy megfelelő műszaki kompetenciával tudják elemezni, egyszerű használatukon túlmutatva, működésüket ismerve használják a robottechnikát.

 

A robotika, mint komplex tudomány tanítása során a gyerekek matematikai- logikai, műszaki, informatikai és egyéb természettudományos ismereteiket, kreativitásukat alkalmazva gyakorlatias problémák megoldása során automatizált, működő objektumokat hoznak létre. A robotika általános iskolában történő tanítása nagymértékben hozzájárulhat a kapcsolódó kompetenciák fejlesztéséhez, és akár a jövő mérnöki tudásának megalapozásához is.

 

Szellemi erőforrásaink rendelkezésre állnak, van egy igen jól kiépült és jól működő tehetségsegítő hálózatunk. Összefogva a téma iránt elkötelezett kollégáinkat, gyerekeket, fiatalokat megvan a továbblépés, továbbfejlesztés lehetősége szervezeti szinten is. Ennek a stratégiáját szeretnénk a jövőben kidolgozni és megvalósítani küldetésünk szellemében.

 

Abán Csaba BTST robotika műhelyvezető

Oros Róza BTST vezető

 

ESEMÉNYNAPTÁR
KÖVETKEZŐ ESEMÉNYEK

Osztályokról értékelések, beszámolók megküldése az Igazgatónak és az Igazgatóhelyettesnek e-mailben

30.
JAN.

Helyi helyesírási verseny 3-4. évfolyamon.

30.
JAN.

Félévi tantestületi értekezlet

31.
JAN.

Félévi értesítők kiadása

31.
JAN.

Iskolai Farsang

31.
JAN.

Félévi értesítők kiosztása, 40 perces órák, iskolagyűlés4-5 óra közé beékelve

31.
JAN.

A félévi tanulmányi értesítő kiküldésének határideje

31.
JAN.
ESEMÉNYNAPTÁR
Az alábbi naptárban tudja kiválasztani egy adott naphoz tartozó eseményt. A hónapok között a nyilak segítségével tud lépkedni.
ÖSSZES ESEMÉNY

INTÉZMÉNYEINK

ELÉRHETŐSÉGEK

BAPTISTA NEVELÉS - OKTATÁS

1065 Budapest, Bajcsy-Zsilinszky út 57.

Telefon: +36 1 381 0537
Fax: +36 1 381 0536

E-mail: fenntarto kukac baptistaoktatas pont hu

Web: www.baptistaoktatas.hu

© 2013 BAPTISTA SZERETETSZOLGÁLAT
DESIGN és FEJLESZTÉS: RELATIVE