TÖBB MINT ISKOLA!
Bejelentkezés
?
BELÉPÉS

Sakkal a különleges gyerekek fejlődéséért

2018. 01. 29. 14:16 | HÍREK

Létezik egy általános iskola Budapesten, ahol a gyermekek minden egyes napjukat a sakktábla mellett kezdhetik…

 

A Pannonhalmi Béla Baptista Általános Iskolába részben sajátos nevelési igényű, autista, hiperaktív és beilleszkedési zavarral küzdő gyerekek járnak, ezért számos különböző, a különleges gyerekek képességfejlesztésére alkalmas módszert alkalmaznak az ott dolgozó szakemberek.  Náluk teljesen mindennapos dolog az, hogy a zeneterápia, a logikai terápia, a mozgásterápia is a napi program részét képezi.

A tehetséggongozó műhelyek színes palettájához illeszkedett a sakk is, mely Terbéné Kis Zsuzsanna pedagógus vezetésével honosult meg az iskolában. Zsuzsi néni minden reggel tart „napnyitogató” sakkfoglalkozást, így a hét egy-egy napját majdnem minden diák sakkozással kezdheti. Ám sokszor itt nem ér véget a sakkozás, napközben is több tanóra szerves része e játék.

A sakkoktató pedagógus azt tapasztalja, hogy nincs olyan készség, amelyre a sakk ne gyakorolna jótékony hatást. Jól érzékelhető, hogy egy hiperaktív tanulónak, akinek nehezére esik végigülni egy hosszabb tanórát, sokat segít az olyan játék, amely folyamatos koncentrációt, türelmet, feladattartást követel meg. A társas helyzeteket nehezen kezelő, autista gyermekek számára is sokat jelenthet, hiszen a játék által közelebb kerülhetnek egymáshoz, jobban megérthetik egymás gondolatait, szándékait, újfajta interakciók jöhetnek létre gyerek és gyerek között.

Zsuzsi néni szerint mindenki sokat tanulhat a veszíteni tudásról és a másik ember elfogadásáról egy olyan játék által, ahol a való életben elfoglalt pozíciónktól függetlenül, egyenlő feltételekkel mérkőzhetünk meg egymással. A sportszerűség, mint erény, nagy kincs lehet a felnövekvő generáció számára. Egy különleges gyerek azt is megtanulhatja e tevékenység által, hogy nem kell magát kevesebbnek, vagy tehetségtelennek éreznie, hiszen egy komoly szellemi munkát igénylő játékban gyakran képes legyőzni „átlagosabb” társait.

A gyerekek alsó tagozattól kezdődő, rendszeres sakk-képzésében az iskolának mostantól a Polyhistor Academy tehetségkutató központ lesz segítségére. A megállapodás értelmében a Pannonhalmi tehetséges diákjait a Polyhistor Academy oktatói mentorálják, azaz magasabb szintű sakk-képzést nyújtanak számukra heti 4 órában. Az egyik kiválasztott gyermek Zsuzsi néni tanítványa, Cseke Noémi lett, aki 100 százalékos teljesítménnyel nyerte meg korosztályában a X. kerületi Diákolimpiát.

 

 


KERESÉS:
OK

Heti jó hír

""Aki ellenben figyelmesen tanulmányozza a szabadság tökéletes törvényét és ki is tart mellette, aki nem feledékeny hallgatója, hanem tettekre váltója, az a maga útján boldogságot talál.""
(Jakab levele 1,25)

CSATORNÁK

ESEMÉNYNAPTÁR
KÖVETKEZŐ ESEMÉNYEK

Informatika írésbeli érettségi vizsga

28.
OKT.

Sukoró - Vadmadárkórház látogatása (nagycsoportosoknak)

28.
OKT.

Szóbeli és gyakorlati vizsgatevékenység – szakmai vizsga

29.
OKT.

Felvételi tájékoztató

30.
OKT.

Kollektív színház látogatás osztályonként

01.
NOV.

Lázár Ervin program színház látogatás osztályonként

01.
NOV.
ESEMÉNYNAPTÁR
Az alábbi naptárban tudja kiválasztani egy adott naphoz tartozó eseményt. A hónapok között a nyilak segítségével tud lépkedni.
ÖSSZES ESEMÉNY

INTÉZMÉNYEINK

ELÉRHETŐSÉGEK

BAPTISTA NEVELÉS - OKTATÁS

1065 Budapest, Bajcsy-Zsilinszky út 57.

Telefon: +36 1 381 0537
Fax: +36 1 381 0536

E-mail: fenntarto kukac baptistaoktatas pont hu

Web: www.baptistaoktatas.hu

© 2020 BAPTISTA SZERETETSZOLGÁLAT   |   ADATVÉDELEM
DESIGN és FEJLESZTÉS: RELATIVE