TÖBB MINT ISKOLA!
Bejelentkezés
?
BELÉPÉS

Színházi élmények

2019. 07. 04. 10:42 | HÍREK

 

Az EURO Gimnázium felnőttoktatásában résztvevő, végzős diákként volt szerencsém ellátogatni a Csokonai Színház két előadására. A folyamatos, 12 órás munkarendem és családanyai teendőim mellett sajnos kevesebbszer jutok el színházba, mint ahányszor szeretnék. Emiatt külön öröm volt számomra a lehetőség, amit ezúton is köszönök!

Az elsőként megtekintett színdarab az Ory grófja volt. Bár az opera nem a kedvenc műfajom, mégis izgalmas várakozással léptem át a színház patinás kapuját. Azonnal megérintett a hangulat, ami a falak között fogadott. A csendes elegancia, a halk beszélgetések moraja, a szellemi táplálékra vágyó emberek látványa megalapozta az estét.

Az előadás pazar volt! A forgószínpad, a lenyűgöző fényeffektek, a színészek professzionális játéka azonmód magával ragadott! Az átéléssel előadott dalok, a férfi színészek fantasztikus orgánuma; Ory gróf fiatalos, tréfás énektechnikája; a színésznők kristálytisztán csengő hangja túlszárnyalta minden elvárásomat! Az idő múlása észrevétlenné vált, váratlanul jött el az első felvonás vége. Egy rövid szünet után folytatódott a varázslat. Nagy megelégedésünkre a vígopera második felvonása sem fukarkodott humorban és fergeteges színpadi összképben, élvezetes volt minden perce!

A második színdarab egy vígjáték volt, a Feydeau. avagy egy próba története.

A bohózat alatt egy meglepően vicces dramaturgia bontakozott ki a szemünk előtt. A világot jelentő deszkákon zajló események mindig sugallnak egyfajta felsőbbrendűséget, hiszen fent az ünnepelt sztárok, lent az egyszerű, szórakozni vágyó közönség foglal helyet. Ez a színdarab azonban szakított ezzel a hagyománnyal. Az előadás kezdetétől fogva szinte karnyújtásnyira játszottak a színészek, megszólítva a közönséget, már-már bensőséges kapcsolatot kialakítva velünk. A történet bizonyos részeinél a publikum soraiban „megbúvó” művészek spontán szerepvállalással lepték meg a nagyérdeműt. Igazi kuriózum volt, ahogy a mellettünk/mögöttünk ülő, hétköznapinak tűnő emberek hirtelen szereplőivé váltak a színdarabnak! Ezt testközelből szemlélni meglehetősen mulatságos volt! A darab a vége felé teljesen interaktívvá vált. A színészek játékra invitálták a nézőket, több szólamban énekeltettek minket, ami igencsak szokatlan, de fantasztikus élmény volt! 

Összeségében véve mindkét előadás nagyon tetszett; maximálisan elérték a céljukat: egy szempillantás alatt repítettek a művészetek kifinomult világába! Kellemes felismerés, hogy a mai, kihívásokkal teli életünkben mennyire szükségünk van arra a lélek(sz)építő élményre, amelyet csak egy színházi előadás nyújthat!

Debrecen,2019.07.03.

Pinczés Hajnalka

12.D osztály

EURO Baptista Gimnázium

A mellékelt fotók mindegyike a Csokonai Színház honlapjáról származik:

 

KERESÉS:
OK

Heti jó hír

""Aki ellenben figyelmesen tanulmányozza a szabadság tökéletes törvényét és ki is tart mellette, aki nem feledékeny hallgatója, hanem tettekre váltója, az a maga útján boldogságot talál.""
(Jakab levele 1,25)

CSATORNÁK

ESEMÉNYNAPTÁR
KÖVETKEZŐ ESEMÉNYEK

Informatika írésbeli érettségi vizsga

28.
OKT.

Sukoró - Vadmadárkórház látogatása (nagycsoportosoknak)

28.
OKT.

Szóbeli és gyakorlati vizsgatevékenység – szakmai vizsga

29.
OKT.

Felvételi tájékoztató

30.
OKT.

Kollektív színház látogatás osztályonként

01.
NOV.

Lázár Ervin program színház látogatás osztályonként

01.
NOV.
ESEMÉNYNAPTÁR
Az alábbi naptárban tudja kiválasztani egy adott naphoz tartozó eseményt. A hónapok között a nyilak segítségével tud lépkedni.
ÖSSZES ESEMÉNY

INTÉZMÉNYEINK

ELÉRHETŐSÉGEK

BAPTISTA NEVELÉS - OKTATÁS

1065 Budapest, Bajcsy-Zsilinszky út 57.

Telefon: +36 1 381 0537
Fax: +36 1 381 0536

E-mail: fenntarto kukac baptistaoktatas pont hu

Web: www.baptistaoktatas.hu

© 2020 BAPTISTA SZERETETSZOLGÁLAT   |   ADATVÉDELEM
DESIGN és FEJLESZTÉS: RELATIVE