TÖBB MINT ISKOLA!
Bejelentkezés
?
BELÉPÉS

Zöldliget-hírek

2018. 10. 25. 09:54 | HÍREK

 

A Zöldliget Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Baptista Általános Iskola és Gimnáziumban szeptember-október hónapokban történt: 

 

B-sek napja a Zöldligetben

         

De miről is a szól a B-sek napja? Ez egy olyan felső tagozatosoknak szóló ismeretterjesztő rendezvény, amely a szórakoztató tanulásra épül. Olvasóinkban felvetődhet a kérdés, hogy miért csak a „b” osztályosoknak vannak ilyen rendezvényeik? Ez azért van, mert a két tannyelvű „a” és „c” osztályoknak is vannak hasonló két tannyelvű projektnapjai.

A B-sek napján a tanári kar vagy a diákok által javasolt témával foglalkozunk egész nap. 2018. szeptember13-án, a tanév első ilyen napján a KDTVIZIG meghívására, az agárdi tófelügyelőségen, a Velencei-tóról tanulhattunk. Na, de mit is csináltunk a nap folyamán? Megismerkedhettünk a Velencei-tó növény és állatvilágával, megtanultuk hogyan kell homokzsákok segítségével az árvizet szabályozni. Megfigyeltük, hogy milyen elektromos és kézi vezérlésű meteorológiai eszközöket használnak az időjárás megfigyelésére. Az ismeretterjesztő programot még azzal is gazdagították, hogy a feltett kérdésekre jól válaszolókat kisebb ajándékokkal jutalmazták. Ezek mellett nassolnivalót, üdítőt is kaptunk és ajándékcsomagokkal megrakottan térhettünk haza.

Összességében nagyon jól telt ez a nap, és várjuk, hogy újra B-sek napja legyen!

                                        Bassola Domonkos és Herpy Miklós 8.b osztályos tanulók

 

 Tábor az erdőben

         

Az utolsó tanévünket nem kehetett volna kellemesebb programmal nyitni, mint egy erdei táborral. Ez egy háromnapos kirándulás volt, mely a Vértes Táborban, egy Mór melletti erdőhöz kötődött.

         Miután elfoglaltuk szálláshelyünket, feltérképeztük a környezetünket. Rövid pihenő után egy 8 km-es gyalogtúrát tettünk a Csuka-tóhoz. Nagyon elfáradtunk, de a táj szépsége kárpótolt bennünket. Este - míg a lányok elkészítették a vacsorát – még fociztunk egy jót.

       Másnap hosszabb túrára vállalkoztunk. Ellátogattunk egy várromhoz és ismét nagyon elfáradtunk. Éjszaka a bátorságunkat kellett próbára tenni. Vicces és félelmetesnek tűnő feladatokat találtak ki nekünk a felnőttek, amiket könnyedén teljesítettünk. Közben gyönyörködtünk az égbolton felragyogó csillagokban. Utolsó nap csapatépítésen vettünk részt, melynek feladatait nem élveztem különösebben.

          A kiránduláson összességében jól éreztem magam, szép élményekkel gazdagodtam.

                                                                               Popelka Dávid Péter 8. c osztály

 

 

Szülői tréningek a Zöldligetben

 

Szeptemberben kezdetét vette az a háromnapos előadássorozat, melyet szülőknek hirdettünk meg a "Boldog család titka" és a "Szülő is ember" címmel. Ezek a programok a Nádas-tó Környezetvédő Csoport támogatásával valósulhattak meg. Az egész napos programot csak az István Étteremben közösen elfogyasztott finom ebéd szakította meg.

Csincsi Éva pszichológus az első alkalommal Gary Chapman öt szeretetnyelvét ismertette meg a hallgatósággal, majd kapaszkodókat adott a résztvevőknek ahhoz, hogyan ismerhetik fel családtagjaik szeretetnyelvét.

Major Zsolt Balázs pszichológus a szülőket aktivizálva, közösen végzett  feladatok által olyan készségeket hívott elő a jelenlévőkből, amelyekkel magabiztosabban boldogulhatnak majd a mindennapi stresszhelyzetekben.

Folytatás októberben, majd novemberben!

Szigetközi Tímea

 

 

 

 Szexedukáció-párkapcsolat és szexualitás

 

 

Október 1-én Váradi Fanni szexuálpszichológus volt iskolánk vendége, aki a hetedik, nyolcadik és kilencedik osztályos lányoknak és fiúknak tartott előadást párkapcsolatról, szexualitásról.

     A diákok hallhattak a baráti és romantikus kapcsolatok különbségeiről, a biztonságos randizásról, az egészséges és nem egészséges párkapcsolat jellemzőiről. Az előadóval közösen összegyűjtötték mi számít szexnek, milyen testi és lelki következményei lehetnek a szexuális együttlétnek. Megismerkedhettek a fogamzásgátlás lehetőségeivel és beszélgettek arról is mikor áll valaki készen az első szexuális együttléte.

   Egy hetedik osztályos tanulók szerint "ez a rendkívüli tanóra hasznos volt, ez egy fontos téma, mivel ez fontos lesz az életünkben". Egy másik diák szerint "mindenkinek tetszett az előadás, mert sok olyan téma volt benne, ami minket kamaszokat érdekelhet."

Szigetközi Tímea

 

 

 

A Világ Legnagyobb Tanórája

 

 

 

Az ENSZ 2015. szeptemberében indította útjára azt a kampányát, amelyben a Világ Legnagyobb Tanórája keretében 17 újonnan megfogalmazott Globális Célját szeretné megismertetni a gyerekekkel. A kezdeményezés hatására világszerte számos ország – köztük Magyarország is – csatlakozott ehhez a nemzetközi projekthez. 

Intézményünkben ez, a már két éve futó program idén kibővült. Az idei tanévben szeptember utolsó hetében két pedagógus hat osztályban 169 gyermek figyelmét hívta fel ezekre a célokra "Te is lehetsz világvédő!" címmel. 

A gyerekek nagy érdeklődéssel és aktivitással fogadták ezt a fajta szemléletformálást. Olyan közös célok fogalmazódtak meg bennük, mint a szelektív hulladékgyűjtés az iskolában, környezetük megtisztítása az eldobált szeméttől, takarékoskodás a villamosenergiával.

Szilágyi Réka, Szigetközi Tímea

 

 

Első gimnáziumi családi nap

 

2018. szeptember 22-én megtartottuk a gimnazisták első családi napját. Ezen az alkalmon a gimnázium tanulói, családjaik és a tanító tanárok családjaikkal együtt vettek részt. Az esemény célja az volt, hogy eltöltsünk egy kötöttségektől mentes, hangulatos, ismerkedésre alkalmas, beszélgetős estét. Minden család hozott finomságokat, így a jó hangulat mellé finom étkek is kerültek az asztalra. Az este folyamán több beszélgető társaság alakult, de a szülők és a gyerekek rögtönzött játékot is szerveztek, melyben sokan örömmel vettek részt. Úgy gondolom, hogy az este sikeresen zárult, még a parkolóban is beszélgettünk szülőkkel, alig akartunk hazamenni. Osztályfőnökként hálás vagyok a szervezésért és köszönöm, hogy sokan eljöttek erre az alkalomra. Fontosnak tartom, hogy az iskola épületén kívül is kapcsolatot ápoljunk a családokkal, mert így tudunk teljes vállszélességgel a diákok mellett állni és segíteni őket az előttük álló kihívásokban.

Kardos Gergely
9.a osztályfőnök

 

 

Mihály nap a Zöldliget iskolában

 

            Szeptember 29. Mihály nap, nevezetes névnap. A néphagyomány szerint Szent Mihály napjával kezdődött a kisfarsang ideje, a bálok, lakodalmak őszi időszaka, amely egészen november 25-ig, Katalin napjáig tartott.

 A Szent György napkor a legelőre kihajtott állatok ilyenkor tértek haza. Ez a nap a pásztorok elszámoltatásának, szegődtetésének időpontja is volt. Emlékezetesek voltak az országszerte megrendezett vásárok. A pásztorok ilyenkor egészítették ki felszerelésüket. De nemcsak a vásározást, hanem a szórakozást, az ismerkedést, a hírszerzést is jelentette az embereknek. A kukoricatörés és a szüret kezdete, de a cselédfogadás ideje is volt ez a nevezetes időpont egykor, meg az adományozások, a szegények megsegítésének időszaka.

Szent Mihály napra vonatkozóan számos, időjárással kapcsolatos szólás, közmondás ismeretes, mint például: „Szent Mihály lova deres, behozza a telet!” vagy „Ha Mihálykor dörög az ég, szép lesz az ősz, de kemény a tél.

            A velencei Zöldliget iskolában minden évben megrendezik a Mihály napi vásárt. Így történt ez az idén is. A gyerekek már hetekkel ezelőtt elkezdték készítgetni portékáikat,

tervezgették szüleikkel, mit hozzanak a vásárba. A lázas készülődés után, szeptember utolsó hetében, egy napsütéses, kellemes csütörtöki napon zajlott a vásár a Zöld iskolarészben.

 A délutánt a 2.b osztályos tanulók műsora nyitotta meg, amely a kisbíró vásárba hívó szavaival, vásári kikiáltókkal, dallal kerekített jókedvet a hallgatóság számára.

            A vidám műsor után mindenki kivonult az udvarra, és kipakolta a portékáját. Volt itt minden: festett kavics, hajtogatott madár, falevélből készített tál, textilből varrt kígyó, bagoly. Levendulás könyvjelző, dísztök, betyár időjárás előrejelző „készülék”, termésekből készített bábok, karkötők, láncok. Napestig lehetne sorolni. A gyerekek, és természetesen a szülők fantáziája kimeríthetetlen. Minden évben újabb és újabb ötletes, a gyerekek és szülők által közösen készített tárgyak sorakoznak az asztalokon a piaci forgatagban. 

             A vásár fizetőeszköze a peták. Minden vásározó, akár felnőtt, akár gyerek legyen is, öt petákot kapott, ezzel kellett gazdálkodnia. Aki ügyesen árult, összegyűjtött hamar annyi petákot, hogy bőségesen vásárolhatott. Voltak persze, akik takarékoskodtak inkább, nem költekeztek, csak gyűjtötték, gyűjtögették a petákokat, míg már annyi volt, hogy kipotyogott a zsebeikből. Amint a forgalom alább hagyott, némelyek akciókkal próbáltak vevőt csalogatni, de lehetett alkudozni is. A vásár végén többen szétosztogatták megmaradt javaikat.

A nap végén az elfáradt, boldog árusok összepakolták megmaradt holmijukat, de már azt latolgatták, hogy jövőre milyen áruval lenne nagyobb szerencséjük.

 

                                                                  Maslonkáné Tengely Jolán

                                                                                   tanító, a 2.b osztály osztályfőnöke

 

 

Aki vesz, annak lesz.."

 

 

Közhírré tétetik, hogy Szent Mihály napján, az iskola udvarán a vásár elkezdődik!-nyitották meg a kikiáltók a hagyományos vásárunkat a Zöldliget Általános Iskola Liget iskolarészében!

2018.szeptember 28-án megtelt a Zsuzsanna udvar Mihály napi árusokkal, vásárlókkal és érdeklődőkkel. A 3.c osztályosok rövid műsora után mindenki lelkesen kínálta néhány petákért az egyedül vagy szülői segítséggel elkészített portékáját.

 Fából faragott tolltartók, pásztorbotok, asztali díszek, ékszerek, játékok színesítették a kínálatot.

Mindenki találhatott magának tetszőt, de a többség sok-sok kinccsel tért haza ezen a napon!

Az időjárás is kegyes volt hozzánk, így egy sikeres és tartalmas délutánt tölthettünk együtt! 

Kutainé Somogyi Anikó
3.c osztályfőnök

 

 

Idősek világnapja Velencén

 

2018. október 3-án megrendezésre került Velence Város hagyományos idősek világnapi rendezvénye a Walzer Étteremben. Iskolánk 2. a osztályos kis diákjai lelkesen készültek az időskorúak köszöntésére. Vidáman szavaltak, meséltek, énekeltek és táncoltak a gyerekek, amit a vendégek láthatóan nagy örömmel hallgattak végig. A szereplés után Koszti András polgármester úr ajándékkal köszönte meg a gyerekek munkáját, amit ezúton is köszönünk neki!

„Az ember tettei által válhat sugárzóvá, azzal, hogy másokat is hasonló cselekedetekre ösztönöz. Tudod, Ferkó, csillagnak lenni az Isten egén, ez a legnagyszerűbb dolog ezen a teremtett világon. A csillagok nappal magukba szívják a nap fényét, melegét, hogy aztán éjszaka kicsiny mécsesekként mindet a földre szórják. Tulajdonképpen nekünk, embereknek is hasonló a dolgunk: Isten fényét felragyogtatni földi életünk során.”
                                   (részlet a gyerekek előadásából: Ficsor Tamás: Nagyapa csillaga)

Beregnyei Renáta, Bálintné Nagy-Kaszap Ditta

Fotók forrása: Velence Város Hivatalos Oldala


Október 6. – Megemlékezés a Zöldliget Iskolában

 

Az iskolában szervezett, bemutatott műsoron Koszti András, Velence város polgármestere szólt a megemlékezőkhöz.  Majd a Wass Albert szavaival színesített, s a Kormorán zenekar dalaival tűzdelt műsorban az ötödik évfolyam tanulói mutatták be diáktársaiknak, valamint a vendégeknek a 13 kivégzett Aradi Vértanút, miközben arcképük és nevük kivetítődött. Megemlékezvén róluk egy-egy szál fehér szegfű, illetve apró nemzeti lobogó jelezte, hogy ma is hősként, tisztelettel tekintünk rájuk.

                                                 Fotók forrása: Velence Város Hivatalos Oldala

 

 

Teker a suli! - Mozdulj a klímáért! 2018

 

2011-ben, hagyományteremtő szándékkal hirdettük meg a Zöldkerék-túrát. Az azóta „Teker a suli" névre átkeresztelt rendezvényünkön 556 regisztrált kerékpározó vett részt október 13-án, az őszi verőfényben. A sikeres program egyúttal a Magyarországi Éghajlatvédelmi Szövetség immár hatodszor meghirdetett „Mozdulj a klímáért! 2018" kampányhetének egyik jelentős eseménye is volt iskolánkban.

 

 

KERESÉS:
OK

Heti jó hír

""Aki ellenben figyelmesen tanulmányozza a szabadság tökéletes törvényét és ki is tart mellette, aki nem feledékeny hallgatója, hanem tettekre váltója, az a maga útján boldogságot talál.""
(Jakab levele 1,25)

CSATORNÁK

ESEMÉNYNAPTÁR
KÖVETKEZŐ ESEMÉNYEK

Informatika írésbeli érettségi vizsga

28.
OKT.

Sukoró - Vadmadárkórház látogatása (nagycsoportosoknak)

28.
OKT.

Szóbeli és gyakorlati vizsgatevékenység – szakmai vizsga

29.
OKT.

Felvételi tájékoztató

30.
OKT.

Kollektív színház látogatás osztályonként

01.
NOV.

Lázár Ervin program színház látogatás osztályonként

01.
NOV.
ESEMÉNYNAPTÁR
Az alábbi naptárban tudja kiválasztani egy adott naphoz tartozó eseményt. A hónapok között a nyilak segítségével tud lépkedni.
ÖSSZES ESEMÉNY

INTÉZMÉNYEINK

ELÉRHETŐSÉGEK

BAPTISTA NEVELÉS - OKTATÁS

1065 Budapest, Bajcsy-Zsilinszky út 57.

Telefon: +36 1 381 0537
Fax: +36 1 381 0536

E-mail: fenntarto kukac baptistaoktatas pont hu

Web: www.baptistaoktatas.hu

© 2020 BAPTISTA SZERETETSZOLGÁLAT   |   ADATVÉDELEM
DESIGN és FEJLESZTÉS: RELATIVE