TÖBB MINT ISKOLA!
Bejelentkezés
?
BELÉPÉS

A Szikratűz vastapsot lobbantott

2019. 03. 20. 18:29 | HÍREK

Az 1848/49-es forradalomra és szabadságharcra történő emlékezés minden évben kiemelt ünnepsége iskolánknak, ugyanis névadónk, Illéssy Sándor is a szabadságharc hőse volt. A forradalom évére 18 évessé serdült ifjú lelkesedéssel és tettvággyal töltve beállt nemzetőrnek, majd rátermettsége és hősiessége révén előbb nemzetőr-századossá, majd honvéd-századossá léptették elő.

Az Illéssy-család sírkertjének gondozása hagyományőrző vállalásaink egyike, s március 14-én a város vezetőségével és civil szervezettekkel egy rövid ünnepség keretében a ránk hagyományozott vívmányok kivívói előtt tisztelgünk koszorúk elhelyezésével. Ebben az évben Piller Adrien tanárnő mondott beszédet, Garai Sándor tanuló (szakgimnáziumi 12. A osztály) pedig szép szavalatával idézte fel a szabadságküzdelmet.

Megemlékezésünk iskolánk udvarán, Illéssy Sándor mellszobránál (Györfi Sándor Munkácsy- és Kossuth-díjas szobrászművész alkotása) folytatódott. A diákifjúság előtt is elhangzottak Adrien tanárnő szép ünnepi gondolatai és Garai Sándor szavalata. Az ünnepség végén sor került a Mátyás-emlékévet lezáró iskolai verseny eredményhirdetésére; a csapatok jutalmát Perneki Adél versenyszervező tanárnő nyújtotta át.

Kisújszálláson régi hagyomány a március 14-ei fáklyás megemlékezés, mely az Illéssy–Kossuth-emlékkaputól indul, és első megállója iskolánkban van, Illéssy Sándor szobránál. Toldi Attila igazgató úr köszöntötte a fáklyás menet résztvevőit, méltatva az Illéssy-család szabadságharcban betöltött szerepét is.

A március 15-ei városi ünnepség műsorát ebben az évben az Illéssy-iskola vállalta. Keserűné Ébner Tünde tanárnő 21 lelkes ifjúval már hetek óta készült, s a Szikratűz című műsor tanárnő egyéni ötletei és koreográfiája alapján született.

Polgármester úr ünnepi beszéde után diákjaink a márciusi ifjak bátorságával, lelkesen léptek a Városháza előtti színpadra. Szép énekek, erőteljes szavalatok, botos küzdelem, finom gitárjáték, csendesítő fáklyagyújtás repítette végig a több száz megemlékezőt a forradalom első napjától a reménytelenné és értelmetlenné váló küzdelem elfojtásáig. Az ünnepi műsor zárasaként énekelt Hazám (Máté Péter) című dal refrénjét diákjaink jelelése kísérte (betanította Patkó Dóra).

A diákok a műsor végi főhajtás után kitűnő színházi előadások után járó tapsot kaptak. A Szikratűz vastapsra lobbantotta a megemlékező közönséget. Az 1848/49-es emlékműnél a kisújszállási baptista intézmények és a gyülekezet közösen helyezték el a tisztelet koszorúját.

 

Büszke vagyok diákjainkra, a műsor ötletgazdájára és rendezőjére, Tünde tanárnőre, de azokra a kollégákra is, akik fontos háttérmunkát végeztek (varrták a ruhákat, készítették a kellékeket).

Álljon e beszámoló végén azok neve, akik számomra a nap hősei voltak.

A műsort összeállította és rendezte, a diákokat felkészítette: Keserűné Ébner Tünde tanárnő

A dalokat kísérte, és az éneklő diákokat segítette: Bögös Jenő iskolalelkész, hitéleti igazgatóhelyettes.

A Szikratűz műsor lángocskái: Balogh Nóra, Bernáth Ibolya, Bognár Andrea, Hajnal Barbara, Lipcsei Alexandra, Makai Brigitta, Nagy Orsolya, Nagy Szabina, Nagy Zsófia, Tóth Cintia, Varga Anna, Acsádi Zsolt, Böjte Bence, Dobrai Bence, Garai Sándor, Hopka János, Kulcsár Ervin, Lázók Szabolcs, Pusztai Dávid, Pusztai Gergő, Szűcs Dávid.

A műsor kellékeit készítették: Ari Katalin, Bikki Kálmánné, Furkó Andrea és Farkas Zoltán kollégák.

 

Toldi Attila igazgató

 

Szenczy
Sándor

"Lépj ki a csónakból!"


szenczy.hu
ESEMÉNYNAPTÁR
KÖVETKEZŐ ESEMÉNYEK

Nemzetközi Suzuki Vonós Tábor és Mesterkurzus

03.
AUG.

Javító-, pótló-, és osztályozó vizsgák

21.
AUG.

Iskolavezetőségi értekezlet

21.
AUG.

Tanárok első munkanapja

21.
AUG.

Különbözeti, osztályozó, beszámoltató, javítóvizsgák

21.
AUG.

Nevelés nélküli munkanap, Nevelési év záró- nyitó értekezlet

21.
AUG.

Alakuló értekezlet, munkaközösségek, munkacsoportok értekezlete - Osztályozó- és javítóvizsga konzultáció

22.
AUG.
ESEMÉNYNAPTÁR
Az alábbi naptárban tudja kiválasztani egy adott naphoz tartozó eseményt. A hónapok között a nyilak segítségével tud lépkedni.
ÖSSZES ESEMÉNY

INTÉZMÉNYEINK

ELÉRHETŐSÉGEK

BAPTISTA NEVELÉS - OKTATÁS

1143 Budapest, Hungária krt. 69.

Telefon: +36 1 381 0537
Fax: +36 1 381 0536

E-mail: fenntarto kukac baptistaoktatas pont hu

Web: www.baptistaoktatas.hu

© 2023 BAPTISTA SZERETETSZOLGÁLAT   |   ADATVÉDELEM
DESIGN és FEJLESZTÉS: RELATIVE