TÖBB MINT ISKOLA!
Bejelentkezés
?
BELÉPÉS

Brüsszelben jártunk!

2018. 11. 28. 11:50 | HÍREK

Iskolánk, a pécsi Széchenyi István Gimnázium és Szakgimnázium 8 tanulója lehetőséget kapott arra, hogy részt vegyen a Youth Parlament november 19-i ülésén.

Az utazást egy több hetes előzetes felkészülés előzte meg. Diákjaink több csoportban és többféle témában készültek a parlamenti vitanapra. Így többek között javaslatokat, ötleteket gyűjthettek arra nézve, hogyan lehetne ösztönözni a fiatalokat a választásokon való részvételre, hogyan és mire használnák a közösségi médiát, milyennek képzelik az intelligens városokat és a tömegközlekedést, hogyan és miért hoznának létre ingyenes vírusirtó szoftvert az EU polgárai számára. Továbbá miként hoznának létre évenkénti találkozót az EU vezetői és a fiatalok között, hogyan biztosítanák az oktatáshoz és az egészséghez való hozzáférést minden európai gyermek számára függetlenül származásától, hogyan lehetne a vidéki területeket vonzóbbá tenni a fiatalok számára, milyen intézkedéseket kellene tenni az EU-nak a műanyagok csökkentése érdekében, miként lehetne a fiatalokat jobban felkészíteni az életre.

Elérkezett hát a várva várt indulás. A 8 diák, Bősz Luca, Csölle Bia, Németh Angelika, Solti Niki, Csery Tamás, Drinóczi Ákos, Hőgye Ákos és Tenyeri Zsombor a csoportvezető Baracs Nóra tanárnő és a két kísérő tanárnő Káplán Krisztina és Dobosné Hortobágyi Erika kíséretében november 17-én szállt fel a repülőgépre és két órás repülőút után du 4-kor érkeztek meg Brüsszel-Charleroiba.

Az első estét a csapat Leuvenben töltötte. Itt az esti fényekben pompázó 15. századból származó Szent Péter bazilika és a gótikus városháza, a karácsonyi hangulatba öltözött terek látványa a körülöttük zajló vidám sokasággal mindenkit magával ragadott. Egészen biztos, hogy nagyon jó lehet itt a város híres egyetemének diákja lenni.

Vasárnap Brugge-vel és a belga vasút sebezhetőségével ismerkedtünk. Többszörös újratervezés után érkeztünk meg ebbe a középkori miliőt árasztó, ugyanakkor nagyon is élhető, érintetlen Hanza-városi épületeivel büszkélkedő városba.  Az „Észak-Velencéjének” is nevezett város híres harangtornyával, Michelangelo Madonnájával, a Szent Vér bazilikával, csatornáival, hídjaival, gyönyörű tereivel, csokoládéboltjaival bűvölt el minket.

A helyreállt belga vasúti közlekedés segítségével az esti órák már a fővárosban, Brüsszelben találtak bennünket, ahol mindannyian izgatott várakozással tekintettünk a Parlamentben töltött napunk elé.

Az Európai Parlament épületei, ülésterme első látásra lenyűgözte csoportunkat. A délelőtti nyitó események után diákjaink a munkacsoportoknak helyet adó termekben folytatták a munkát angol nyelven. Komoly sikerélmény volt számukra, hogy a bizottságokban befolyásolni tudták a döntéshozatalt. A délután plenáris vita folyt az ülésteremben (Hemicycle) a munkacsoportok javaslatairól. A nyertes eredmények Antonio Tajani, az EP elnöke elé kerültek. Tanulóink így részesei lehettek egy nemzetközi csapat munkájának, átélhették hogyan folyik az érdemi munka az Európai Parlamentben és mindemellett megismerkedhettek, beszélgethettek a küldő országok több diákjával is. A sok izgalom után közösen ismerkedtünk a fényárban úszó főváros főterével, nevezetességeivel.

Hazautazásunk napján tovább barátkoztunk a fővárossal, amely nemcsak az európai politika és kultúra fővárosa, hanem a sokféle csokoládé, a csipke és a sörfőzés központja is. Ellátogattunk többek között a Neuhaus csokigyárba, ahol nem győztünk betelni a rengeteg édességgel. Szinte keresztül-kasul bejártuk a belvárost, igyekeztünk minden pillanatát megragadni.

Az éjszakai repülőút után hajnalban érkeztünk meg Pécsre. Igaz, hogy elfáradtunk, de a rengeteg élmény kárpótolt minket. Úgy érezzük, Brüsszel visszavár még minket. Au revoir.

Dobosné Hortobágyi Erika

 

ESEMÉNYNAPTÁR
KÖVETKEZŐ ESEMÉNYEK

Tantestületi értekezlet (Alakuló értekezlet)

19.
AUG.

Javítóvizsgák

21.
AUG.

Munkaközösségek alakuló értekezlete

21.
AUG.

Javító,- pótló-, és osztályozóvizsgák

22.
AUG.

Tanárok első munkanapja

22.
AUG.

Nevelési év záró-nyitó értekezlet

22.
AUG.
ESEMÉNYNAPTÁR
Az alábbi naptárban tudja kiválasztani egy adott naphoz tartozó eseményt. A hónapok között a nyilak segítségével tud lépkedni.
ÖSSZES ESEMÉNY

INTÉZMÉNYEINK

ELÉRHETŐSÉGEK

BAPTISTA NEVELÉS - OKTATÁS

1065 Budapest, Bajcsy-Zsilinszky út 57.

Telefon: +36 1 381 0537
Fax: +36 1 381 0536

E-mail: fenntarto kukac baptistaoktatas pont hu

Web: www.baptistaoktatas.hu

© 2020 BAPTISTA SZERETETSZOLGÁLAT   |   ADATVÉDELEM
DESIGN és FEJLESZTÉS: RELATIVE