X

TÖBB MINT ISKOLA!
Bejelentkezés
?
BELÉPÉS

Kis-Lengyelország földjén kirándultunk

2021. 12. 17. 11:52 | HÍREK

Iskolánk, a kisújszállási NABOK sikeres pályázatot nyújtott be a Wacław Felczak Alapítványhoz. Ennek köszönhetően 40 diák és a kísérő pedagógusok 2021. november 12–15. között Lengyelországba utaztak négy napra, és a lengyel–magyar barátság keretén belül ismerkedtek meg az ország magyar vonatkozású történelmével.

 

A kísérő tanárok mentori szerepet is elláttak: segítették a fogadó ország kulturális és turisztikai értékeinek megismerését. Első megállónk Bem József tábornok (Bem apó) szülővárosa, Tarnów volt. Bem sírjának felkeresésekor koszorút helyeztünk el, majd a Petőfi parkban megtekintettük a székelykaput és a szabadságharc költőjének mellszobrát, valamint a szabadságharc csatáinak emlékére állított 12 kopjafát.

Krakkó városára egy teljes napot szántunk. A nevezetességek felkeresése a vár (Wawel) bejárásával indult. A város gyönyörű főterén megtekintettük a Szűz Mária-székesegyházat és a Posztócsarnok épületét. A tér egyik sarkában megtaláltuk a lengyelek között ellentmondásos „lyukas” fejet, de látványos volt a hintók parkolója és vonulása is. A tanulók ezután szabadprogramot kaptak, és csoportokban fedezték fel a város szépségeit. Este újból visszatértünk a főtérre, hogy az esti forgatagba is betekintést nyerjünk.

Kirándulásunk legcsendesebb és legmegrendítőbb napján az auschwitz-birkenaui korábbi náci német koncentrációs tábort látogattuk meg. Tanulóinkon, tanárainkon a megrendültség látszott a négyórás bejáráson. Diákjaink szerint ide mindenkinek el kellene jutnia.

A vacsora már a lengyel gasztronómia megismerésének keretében zajlott. Oświęcim (Auschwitz) főterén találtunk egy hangulatos és színvonalas étteremet. Szakácstanulóink a vacsora végén kielemezték és összehasonlították a két konyha tulajdonságait. Pincértanulóink pedig elemezték a hasonló korú pincér tanulók munkáját.

A hazautazás során hosszabban megálltunk Zakopane városában, séta keretében csodáltuk meg a sajtárusok és egyéb kézművesek termékeit, valamint a város egyedi építészeti stílusát.

Összegezve a négy napot: egy tartalmas, látványos és tanulságos programsorozaton vettünk részt Wacław Felczak Alapítvány támogatásából.

És nekünk, pedagógusoknak mi volt a legnagyobb öröm? Amikor az egyik szülő megkérdezte gyermekét, hogy „hogyan érezted magad?”, Ambrus Kíra 10. A osztályos tanuló őszinte és csilingelő hanggal mondta: „Nagyon csodálatos volt!”

 

Toldi Attila igazgató és Tóth László igazgatóhelyettes

 

ESEMÉNYNAPTÁR
KÖVETKEZŐ ESEMÉNYEK

Félévi tantestületi értekezlet

31.
JAN.

Szülői értekezletek

31.
JAN.

Tavaszváró mackóhét

31.
JAN.

Egészséghét

31.
JAN.

Szülői értekezlet 1-4. évfolyamon

31.
JAN.

Továbbtanulás, tankönyvrendelés

31.
JAN.
ESEMÉNYNAPTÁR
Az alábbi naptárban tudja kiválasztani egy adott naphoz tartozó eseményt. A hónapok között a nyilak segítségével tud lépkedni.
ÖSSZES ESEMÉNY

INTÉZMÉNYEINK

ELÉRHETŐSÉGEK

BAPTISTA NEVELÉS - OKTATÁS

1065 Budapest, Bajcsy-Zsilinszky út 57.

Telefon: +36 1 381 0537
Fax: +36 1 381 0536

E-mail: fenntarto kukac baptistaoktatas pont hu

Web: www.baptistaoktatas.hu

© 2020 BAPTISTA SZERETETSZOLGÁLAT   |   ADATVÉDELEM
DESIGN és FEJLESZTÉS: RELATIVE