TÖBB MINT ISKOLA!
Bejelentkezés
?
BELÉPÉS

Lélekmozgató napok a fogyatékosság, a másság jegyében „Magyar Parasport Hét” - a Kölcseyben

2023. 03. 08. 12:05 | HÍREK

Fontos, hogy felhívjuk a figyelmet a fogyatékkal élőkre, megtanuljuk elfogadni a másságot és hangsúlyozzuk a társadalmi felelősségvállalás fontosságát. Ezen gondolatok jegyében terveztük a „Magyar Parasport Hét” rendezvényeit a Kölcsey Ferenc Baptista Általános Iskola, Gimnázium, Technikum, Szakképző Iskola és Kollégiumban.

Intézményünk inkluzív iskola, testközelből tapasztaljuk meg nap, mint nap az épektől eltérő diákokkal való együtt munkálkodás nehézségét, fontosságát.

Ebben a tanévben is az osztályfőnöki órák keretében kezdődött az érzékenyítés. Beszéltünk a veleszületett és a szerzett fogyatékosságokról, azok következményeiről, lehetőségeiről. Az alsó tagozatosoknak - előzetes feladatként - fogyatékos mesehősöket ábrázoló rajzokat adtunk át, melyeket egyénileg kellett ízlésüknek megfelelően kiszínezniük. Nekik, további két mese értő olvasása, megbeszélése adott lehetőséget a fogyatékosság tényének megértéséhez.

Három alkalommal, a más-más korosztályt érintő játékos feladatok megoldásai, sikeres végrehajtásai nagy odafigyelést igényeltek mindenkitől, hiszen a különböző végtagjaikat, érzékszerveiket mozgattuk meg, vagy tompítottuk le a lebonyolításuk során, így adva lehetőséget a fogyatékosság tényének saját bőrükön való megértéséhez, tapasztalásához. Hiába voltak segítő párok, akik eszközökkel, hangokkal, mutogatásokkal próbáltak a változatos feladatok sikeresebb végrehajtásában közreműködni, de a kényszerítő körülmények miatt a résztvevők csak csetlettek, botlottak, sokat hibáztak. A térlátás hiánya, a teljes vakság, a hallás hiánya, a szaglás, valamint a tapintás is fontos szerepet játszott az erre szánt órák alatt. Természetesen minden vállalkozót sikeressége, illetve sikertelensége ellenére a végén megtapsoltunk. A végső konklúziót minden korosztály maga módján fogalmazhatta meg. Valamennyi érzékszervünkre, valamint végtagjainkra is szükségünk van, vigyáznunk kell rájuk. Önzetlenük segítenünk kell az érzékszervi, a mozgásszervi fogyatékossággal küzdőket.

Évfolyamszinten - a testnevelés órák keretében - több fogyatékos, sérült, így is sikeres sportolóról készült dokumentumfilmet is megnéztünk, majd megbeszéltünk a látottakat.

2023. február 22-én záródtak a „Magyar Parasport Hét” eseményei.  Az utolsó napon - az „Olimpiai Ankéton” - megjelent és élménybeszámolót tartott Osváth Richárd háromszoros olimpiai ezüstérmes és egyszeres olimpiai bronzérmes kerekesszékes vívó. A vendég - településünkre érkezése után - megkoszorúzta a Harangi Emlékhelyeket (a nyíradonyi főterén álló „1936-os Emlékoszlopot”, az állomás falán lévő emléktáblát és a rendezvénycsarnok bejárata mellett lévő márványtáblát).  A központi épület ebédlőjében meghatódva hallgatták és nézte a meghívott vendég is, illetve a közel 120 diák és tanáraik az Olimpiai Himnusz helyi képes változatának, egyedi megjelenítését. A házigazda Harangi Imre olimpiai Baráti Kör bemutatkozása után Bojti Emma 7.a osztályos tanuló - vetítettképes előadással érzékeltette a megjelenteknek a másságot és annak elfogadását.  Kitűnő hangulatban folytatódtak az események. Díszvendégünk élményszámba menően elevenítette fel sportágválasztását, országváltásának szükségességét, a sportpályafutásának eseményeit. Szívesen válaszolt a feléje irányuló kérdésekre, majd a saját sikereihez vezető utat ajánlotta a résztvevőknek is. „Dolgozz és ne add fel soha”. Tanulásra, sportolásra, elszántságra, kitartásra, alázatra biztatta a megjelenteket. A díszvendéget - emléklappal is igazolva - „Tiszteletbeli tagjává” fogadta a baráti kör. A közös ajándékozások után előkerültek az erre az eseménye készült emléklapok, melyeket boldogan dedikált az olimpikon. Közös fotók is készülhettek, melyek évek múlva szép emlékeket idézhetnek fel az egybegyűltekben. Az intézményünk „Harangi folyosóján” lévő „Harangi Imre Emlékfal” megkoszorúzásával ért véget a Magyar Parasport Hét zárórendezvénye.

Szenczy
Sándor

"Lépj ki a csónakból!"


szenczy.hu
ESEMÉNYNAPTÁR
KÖVETKEZŐ ESEMÉNYEK

Év végi zárás a 9-12.évfolyamokon

18.
JÚN.

Év végi osztályozó értekezlet

18.
JÚN.

Tanévzáró osztálykeretben

18.
JÚN.

DÖK nap

18.
JÚN.

9-11. évfolyam osztályozó konferenciák

18.
JÚN.

Egészségnap (projektnap)

18.
JÚN.

Legfittebb Széchenyista verseny

18.
JÚN.
ESEMÉNYNAPTÁR
Az alábbi naptárban tudja kiválasztani egy adott naphoz tartozó eseményt. A hónapok között a nyilak segítségével tud lépkedni.
ÖSSZES ESEMÉNY

INTÉZMÉNYEINK

ELÉRHETŐSÉGEK

BAPTISTA NEVELÉS - OKTATÁS

1143 Budapest, Hungária krt. 69.

Telefon: +36 1 381 0537
Fax: +36 1 381 0536

E-mail: fenntarto kukac baptistaoktatas pont hu

Web: www.baptistaoktatas.hu

© 2023 BAPTISTA SZERETETSZOLGÁLAT   |   ADATVÉDELEM
DESIGN és FEJLESZTÉS: RELATIVE