TÖBB MINT ISKOLA!
Bejelentkezés
?
BELÉPÉS

Míves kezek, táncos lábak

2019. 03. 22. 15:52 | HÍREK

Tehetséggondozó műhely a Baptista Szeretetszolgálat Kisújszállási Óvodája Sásastó úti tagóvodájában.


2018 áprilisában a Nemzeti Tehetség Program „A hazai és határon túli óvodai tehetség-kibontakoztató programot támogatása (NTP-OTKP-18)” kiírására „Nagykunsági gyerek vagyok” címmel nyertes pályázatot írtunk. Az alap elképzelés az volt, hogy a naptári évben, az adott időszakra jellemző néprajzi szokásra, hagyományokra építve ötvözzük a kézműveskedést a néphagyományok megismerésével, népi dalos játékok, a néptánc alaplépéseinek a megtanulásával. 38 komplex foglalkozást és 7 lazító programot terveztünk be erre a tanévre.

Célunk, hogy a gyerekek érzelmileg kötődjenek hagyományainkhoz, a múltbeli örökségekhez és azt tovább éltessék, szüleik számára is vonzóvá tegyük. Fontos számunkra, hogy a gyerekek a hazaszeretetet, a szülőföldhöz való tartozást megértsék, átéljék. Célunknak tekintjük, hogy a gyerekek számukra ismeretlen népi kismesterséggel, természetes anyagokkal, népdallal, népi játékkal és tánclépéssel ismerkedjenek meg, ezek által biztosítva számukra a kézművesség, szabad játék és a tánc élményét. Fontosnak tartjuk azt is, hogy folyamatosan lássanak, halljanak archív felvételeken autentikus előadást. A tevékenységekkel a gyermekek szociális, értelmi, verbális és testi képességeit komplexen, s ezen túlmutatóan az egész személyiségét kívánjuk fejleszteni. A megfogalmazott célok eléréséhez a következő feladatokat határoztuk meg:

  • Olyan légkör megteremtése, ahol a gyerekek az alkotó szabadság és - merészség légkörét megélhetik.
  • A gyermek fantáziáját, kreativitását, esztétikai igényességét segítjük fejlődni.
  • A gazdagító programok segítségével ismereteiknek bővítése.
  • A tevékenységekkel a gyermekek szociális, értelmi, verbális és testi képességeit komplexen, s ezen túlmutatóan az egész személyiségének a fejlesztése.

Foglalkozásaink felépítése a tervezettnek megfelelő: néprajzi áttekintéssel kezdünk, majd az ehhez kapcsolódó kézműves tevékenység, közös mondóka, népi dalos játék, népdal, néptánc alaplépéseinek átadása követ. Ez a felépítés nagyszerűen bevált, mert a koncentrált figyelem után jól esik a gyerekeknek a mozgás, a kézműveskedés közben énekelt dalok eljátszása és nagyon várják a végén a táncot, népi játékokat. A foglakozásokat Gönczi Edit és Szabó Katinka közösen vezeti, amire 14 gyermek jár csütörtökönként 16 órától.

 

Az őszi időszakban a szüretelés betakarítás kapcsán gyümölcsös kosarak, szőlőtőkék, csutkaízík állatok születtek, kukoricát fosztottak és morzsoltak, megismerkedtek ezek nagykunsági hagyományaival, az ehhez kapcsolódó dalos játékokat játszottuk. A Márton nap kapcsán megismerkedtek Márton püspök legendájával, tobozlibát készítettek és lazító programként a Nagykun Klubban a néptáncos gyerekekkel együtt ropták a táncot élő zenére, játszottak a vetélkedőkön, kóstolhattak népi ízeket. A tervezetteken kívül az Almabálba is eljöhettünk ide ezt megelőzően, ami meghatározó élmény volt a gyerekeknek. November végén lazító programként szülőkkel közösen elmentünk az Ábri Károly házba s ez a látogatás egyúttal a téli ünnepkör indítása is volt. Az ott látható tárgyak funkcióinak megbeszélése után minden gyermek kipróbálta a szövőszéket.

Ennek kapcsán kezdtük el feldolgozni a fonással, szövéssel kapcsolatos néphagyományokat. Készítettek karkötőket páros munkában sodrással, majd szádfával, lazító programként kötélverővel saját övet gyártottak. Ezt folytattuk januárban pókszövéssel körmöcskézéssel, szövéssel.

Az Advent is sok lehetőséget rejtett magában: Felléptünk a Bokorvirág Hagyományőrző Egyesület és a Baptista Alapfokú Művészeti Iskola által szervezett „Karácsonyi Szeretetnap” rendezvényén a Vigadóban, gyertyát öntöttünk, mézeskalácsot díszítettek és a szüleikkel közösen az utolsó decemberi foglalkozáson asztali díszt készítettek természetes alapanyagokból. Ekkor kóstoltuk meg a kidíszített mézeskalácsot és interaktív betlehemezés is volt: a gyerekek beöltözve szerepeltek, a szülők pedig mondták helyettük a szöveget.

A januárt gyöngyfűzéssel kezdtük: gumidamilra egyszálasan, majd pedig Mészárosné Szabó Katalin irányításával kétszálasan damilra. Februárban busóálarcok születtek dobozkartonból, gyékényből keresztek, emberek készültek.

A tevékenységekhez dalos játékok, mondókák, prózai játékok kapcsolódtak, szerves részei voltak a foglalkozásainknak. Ezeket kézműveskedés közben énekelgettük, mondogattunk, majd pedig eljátszottuk azokat.

A tánc és mozdulattanítás folyamatosan jelen volt. A gépi zene segített abban, hogy a gyerekek folyamatosan nehezedő mozgáselemeket tanuljanak meg a folyamatos gyakorlás lehetősége mellett. Így kígyózó vonal, köralakítás, csigavonal be- és kitekerése, koppantó, hegyező, lassú csárdás, friss csárdás elemeinek megtanulása, a táncosbot kipróbálása történt.

 

Szabó Katinka

óvodapedagógus

Baptista Szeretetszolgálat Kisújszállási Óvodája

 

 

Szenczy
Sándor

"Lépj ki a csónakból!"


szenczy.hu
ESEMÉNYNAPTÁR
KÖVETKEZŐ ESEMÉNYEK

Nemzetközi Suzuki Vonós Tábor és Mesterkurzus

03.
AUG.

Javító-, pótló-, és osztályozó vizsgák

21.
AUG.

Iskolavezetőségi értekezlet

21.
AUG.

Tanárok első munkanapja

21.
AUG.

Különbözeti, osztályozó, beszámoltató, javítóvizsgák

21.
AUG.

Nevelés nélküli munkanap, Nevelési év záró- nyitó értekezlet

21.
AUG.

Alakuló értekezlet, munkaközösségek, munkacsoportok értekezlete - Osztályozó- és javítóvizsga konzultáció

22.
AUG.
ESEMÉNYNAPTÁR
Az alábbi naptárban tudja kiválasztani egy adott naphoz tartozó eseményt. A hónapok között a nyilak segítségével tud lépkedni.
ÖSSZES ESEMÉNY

INTÉZMÉNYEINK

ELÉRHETŐSÉGEK

BAPTISTA NEVELÉS - OKTATÁS

1143 Budapest, Hungária krt. 69.

Telefon: +36 1 381 0537
Fax: +36 1 381 0536

E-mail: fenntarto kukac baptistaoktatas pont hu

Web: www.baptistaoktatas.hu

© 2023 BAPTISTA SZERETETSZOLGÁLAT   |   ADATVÉDELEM
DESIGN és FEJLESZTÉS: RELATIVE