TÖBB MINT ISKOLA!
Bejelentkezés
?
BELÉPÉS

Nyáridéző, avagy iskolai táborokról a pandémia után

2021. 09. 10. 14:50 | HÍREK

Aki augusztus végén a Pannonhalmi Béla Baptista Általános Iskolába belépett, azt tapasztalhatta, hogy az intézmény ismét tele van élettel: két hétig tábori hangulat várta a nyári szabadidőt tartalmasan eltölteni kívánó kisdiákokat.

Szól a zene, az udvaron medence, rengeteg „külső” program, mosolygó pedagógusok, amerikai önkéntes. Minden, ami egy-két élménydús héthez szükséges lehet. Nem túlzás azt állítani, hogy a járványhelyzet után a táborok reneszánszukat élik; az élmény, az együttlét szerepe felértékelődött, természetesen a higiéniés eljárásokat betartva. A közösség sokak számára vágyott kinccsé vált.  A mai gyerek elektronikus ingerdömpingben él. Felnőttként is igen nehéz a külső hatások közül szelektálni, egy gyermeket ebben segíteni kell!

Intézményünkben először került megrendezésre Angol-Biblia tábor, avagy „szünidei bibliaiskola”. Amerikai önkéntesünkkel, Carmella Jonessal várakozásokkal teli izgalommal tekintettünk ezen nagyszerű lehetőség elé. A reggeli pillanatok döntően megalapozták minden nap hangulatát. A napsütésben fürdő iskolakertben udvari játékok csalogatták a táborozókat, majd magyar és angol nyelven zajló énekes - zenés dicsőítéssel folytatódott a program. A Biblia szövegére alapozott tanítás vidám dalok, kreatív kézművesfeladatok köré ágyazva zajlott, így a táborozók játszva ismerkedtek meg egy-egy történettel, annak erkölcsi tanulságaival. Különleges kaland volt számukra belépni azon templomok kapuin, melyek mellett iskolai időben naponta sétálnak el a 10. kerületben. Elvarázsolta őket az Ihász utcai Református Templom épülete, az Evangélikus Templom körkupolája, a Lechner Ödön által tervezett Szent László Templom épülete. Mindemellett megismerték a különböző felekezetek életét, a közösségek szerepét a kerületi életben. Délutánonként pedig színészekké válhattak, hiszen a színjátszás kapta a főszerepet. Két bibliai jelenetet vittek színre, melynek premierjére a tábor zárásaként került sor. Mózes történetét –amelyben kivezeti Izrael népét a szolgaság földjéről - magyar nyelven mutatták be. A Csodálatos kenyér- és halszaporítás viszont magyar és angol nyelven is debütált. Mindezeket színesítették az angol és magyar nyelvű dicsőítő dalok, tánccal, mozgással kiegészítve. A tábort szeretetvendégséggel zárták, ahol amerikai módra pizzával vendégelték meg a lelkes közönséget: a szülőket, családtagokat. Természetesen az étkezésben is megjelent az amerikai konyha, hiszen az amerikai palacsinta, a hotdog, a mogyoróvajas kenyér, az amerikai keksz is jól megfért a Torockó étterem finom rántott húsa és a marha pörkölt mellett.

A Szuperhős tábor programsorozatának nem titkolt célja pedig nem más volt, mint kimozdítani a tanulókat a „fotelból”, a komfortzónájukból. A résztvevők az egészséges életmód jegyében töltötték napjaikat; táplálkozásuk terén is számos ötlettel gazdagodtak, új ízeket ismerhettek meg. A sportok, játékok terén sem volt ez másként; bekerült a napirendbe a baneball/méta, csörgőlabda, falmászás, sakk, buborékfoci stb. Mindezeket túl a tanulók különböző, a pedagógusok által kialakított ügyességi pályákon is kipróbálhatták magukat: Superman képző pálya, Batman képzés/avatás stb. Mindezek mellett jutott idő mozidélutánra és sok izgalmas, külső programra is. Igen tartalmas, jól szervezett, testet-lelket megmozdító hétnek bizonyult e programunk is.

Az iskola tehát ismét egy erős bázissá vált, mely a klasszikus szerepköréből kilépve a gyermeki és dolgozói személyiség egészét támogatja. A tudásátadás mellett fontos cél ma az élményadás, az emberi kapcsolatok megtámogatása, a korlátok és irányok megtalálásának segítése, azaz az életre nevelés. Ebben pedig a táborok fontos építőkövek, ahol a gyerek önállóságot tanul, értelmes tevékenységek közti választást gyakorol, társasági életet él kortársaival, pedagógusaival. Valódi kötődéseket, szeretetkapcsolatokat él meg gyerek és felnőtt egyaránt.Visszatalálunk a „kincshez”, amit közösségnek nevezünk. József Attila gyönyörű gondolata tehát aktuálisabb talán, mint valaha:Hiába fürösztöd önmagadban, csak másban moshatod meg arcodat”.

 

Papp Tünde

gyógypedagógus, igazgatóhelyette

ESEMÉNYNAPTÁR
KÖVETKEZŐ ESEMÉNYEK

Szüreti mulattság / csládi egészségnap

29.
SZEPT.

Néptánc, Sport Manó fogl. tehetségműhelyek beindítása

29.
SZEPT.

Mihály-napi vásár az 1-4. évfolyamokon

29.
SZEPT.

Magyar Diáksport Napja

30.
SZEPT.
ESEMÉNYNAPTÁR
Az alábbi naptárban tudja kiválasztani egy adott naphoz tartozó eseményt. A hónapok között a nyilak segítségével tud lépkedni.
ÖSSZES ESEMÉNY

INTÉZMÉNYEINK

ELÉRHETŐSÉGEK

BAPTISTA NEVELÉS - OKTATÁS

1065 Budapest, Bajcsy-Zsilinszky út 57.

Telefon: +36 1 381 0537
Fax: +36 1 381 0536

E-mail: fenntarto kukac baptistaoktatas pont hu

Web: www.baptistaoktatas.hu

© 2020 BAPTISTA SZERETETSZOLGÁLAT   |   ADATVÉDELEM
DESIGN és FEJLESZTÉS: RELATIVE