TÖBB MINT ISKOLA!
Bejelentkezés
?
BELÉPÉS

Olimpiai ankét volt Nyíradonyban

2022. 01. 06. 12:09 | HÍREK

A nyíradonyi Kölcsey Ferenc Baptista Általános Iskola, Gimnázium, Technikum, Szakképző Iskola és Kollégiumban tevékenykedő Harangi Imre Olimpiai Baráti Kör feladata az olimpiai eszme terjesztése és hagyományápoló munka.

Településünkön született az 1936-os berlini olimpia ökölvívó bajnoka Harangi Imre. Keveset élt a szülőhelyén - tevékenységünk által - még is tisztelet övezi személyiségét.

Az iskola pedagógiai programjában is megjelenő „Olimpiai Nevelés” keretében, a 2021. december 8.-án megvalósult „Olimpiai Ankéttal” sikerült lezárni a „Harangi hét” eseményeit.  Ezekre az alkalmakra (évente 2-3 időpontra) olimpiai bajnokokat, helyezetteket hívunk meg. A 40 év alatt 56 ilyen vendég látogatott el intézményünkbe.

A 2021-2022-es tanévben a gimnáziumi osztályunkban kadétképzés indult. A katonai alapismeretek mellett - a rendszeres testnevelés órákon kívül - további alaki foglalkozások, állóképességi munka, önvédelmi órák, illetve vívás is része a tananyaguknak. Az ő motiválásuk is célja volt a vendégek kiválasztásánál. A sportoló életét éppen úgy, mint a katonáét igazán a teljesítmény méri meg. Ha ez egy személyben találkozik (katona is és sportoló is) az még érdekesebb, az még motiválóbb lehet a felnövekvő ifjúság számára.

A „Sportoló katonák, katonasportolók, katonák az olimpiai játékokon” címmel megrendezésre került „Olimpiai Ankétra” neves katonavendégek kaptak meghívást. Megjelent és élménybeszámolót tartott Martinek János őrnagy, aki kétszeres olimpiai bajnok, négyszeres világ- és egyszeres Európa-bajnok öttusázó, Győr Béla nyugállományú alezredes, a Magyar Olimpiai Akadémia főtitkára, Veres Vince a Magyar Olimpiai Akadémia Emlék- és Hagyományőrző Bizottságának a tagja, valamint Varga József veterán birkózó, iskolánk volt diákja.

A meghívott díszvendégek, valamint a közel 150 diák és tanáraik, meghatódva nézték és hallgatták az Olimpiai Himnusz helyi képes változatának, egyedi megjelenítését.

A házigazda Harangi Imre olimpiai Baráti Kör bemutatkozása után Győr Béla – MOA főtitkár – képes beszámolóval elevenítette fel a tokiói olimpia 14 magyar katonasportolójának versenyeit, eredményeit, sikereit és ezekkel a szavakkal adta át a baráti kör elnökének a magyar „Katonasportolók az olimpiai játékokon” című könyve alapján készült tablókat. Átnyújtotta a Magyar Olimpiai Bizottság és a Magyar Olimpiai Akadémia elnökeinek és főtitkárjainak aláírásával ellátott „Dicsérő oklevelet” - az elmúlt 40 év hagyományteremtő és ápoló munkájáért - és tolmácsolta jókívánságaikat.

Kitűnő hangulatban folytatódtak az események. Martinek János öttusázó élményszámba menően elevenítette fel a sportpályafutásának eseményeit, még az elbóbiskolók is erőre kaptak. Nagy tapssal köszöntötték a diákok a két aranyérem megszületésének történetét. Szívesen válaszolt a feléje irányuló kérdésekre, majd a saját sikereihez vezető utat ajánlotta a résztvevőknek. „Ne adj fel semmit, az úton pedig, végig kell mennie mindenkinek”. Örömmel segédkezett a tokiói nyári olimpia után megrendezésre került helyi olimpiatörténeti vetélkedő eredményhirdetésében. A megmérettetésen elindult 8 osztály 13 csapatának mosolygós arcú tagjai - a neves vendégektől - vehették át a megérdemelt okleveleket, jutalomkönyveket.

Veres Vince szintén sportpályafutásáról, majd a katonai szolgálatának a kapcsolatáról beszélt. Felidézte a kor katonai vezetőinek sporthoz, sportolókhoz való viszonyulását, saját lehetőségeit, eredményességét.

Az „Akire büszkék vagyunk” részéhez érkezett az esemény. Varga József válogatott veterán birkózó - az iskola volt tanulója - idézte fel a sporttal kapcsolatos diákéveit, a ballagásakor a hátizsákjában magával vitt tudást, ismeretet, tapasztalatot, illetve jó tanácsokat. Ő állt legközelebb korban a hallgatósághoz, így ismét „megnyúltak” a nyakak, hogy mindenki, ne csak hallja, de láthassa is. Elmonda, hogy több egyesület színeiben is birkózott, de a Honvédban kapta a legnagyobb támogatottságot. Megemlítette a katonai missziók (Koszovó, Afganisztán) alatti sportolását és érdekességként még azt is, hogy igazolt versenyzője, illetve edzője volt a koszovói birkózóknak. Jelenleg a veterán magyar birkózóválogatott tagja. Tanulásra, sportolásra, elszántságra, kitartásra biztatta a résztvevőket.

Mind a négy vendégnek más, más volt az eddigi életútja, de a katonaság, mint közös pont kapcsolta össze őket az olimpiatörténeti élménybeszámoló, a baráti találkozó alatt.

A közös ajándékozások után előkerültek az erre az eseménye készült emléklapok, melyeket boldogan dedikáltak a díszvendégek. Közös fotók is készülhettek, melyek évek múlva szép emlékeket idézhetnek fel az egybegyűltekben.

Az intézmény „Harangi folyosóján” lévő „Emlékfal” és település főterén álló „1936-os Emlékoszlop” megkoszorúzásával ért véget a délután.

 


ESEMÉNYNAPTÁR
KÖVETKEZŐ ESEMÉNYEK

Szüreti mulattság / csládi egészségnap

29.
SZEPT.

Néptánc, Sport Manó fogl. tehetségműhelyek beindítása

29.
SZEPT.

Mihály-napi vásár az 1-4. évfolyamokon

29.
SZEPT.

Magyar Diáksport Napja

30.
SZEPT.
ESEMÉNYNAPTÁR
Az alábbi naptárban tudja kiválasztani egy adott naphoz tartozó eseményt. A hónapok között a nyilak segítségével tud lépkedni.
ÖSSZES ESEMÉNY

INTÉZMÉNYEINK

ELÉRHETŐSÉGEK

BAPTISTA NEVELÉS - OKTATÁS

1065 Budapest, Bajcsy-Zsilinszky út 57.

Telefon: +36 1 381 0537
Fax: +36 1 381 0536

E-mail: fenntarto kukac baptistaoktatas pont hu

Web: www.baptistaoktatas.hu

© 2020 BAPTISTA SZERETETSZOLGÁLAT   |   ADATVÉDELEM
DESIGN és FEJLESZTÉS: RELATIVE