TÖBB MINT ISKOLA!
Bejelentkezés
?
BELÉPÉS

Robotika tehetséggondozás az iskoláinkban

2019. 03. 12. 15:18 | HÍREK

A robotika tehetségműhely újabb sikeres belső képzése valósult meg 2019. március 4-6-ig, Velencén a Zöldliget Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Baptista Általános Iskola és Gimnáziumban, négy kolléga részvételével.

A Baptista Tehetségsegítő Tanács 2017 júniusában hívta össze első alkalommal a robotika iránt érdeklődő iskolák képviselőit műhelymunkára. Ezen az összejövetelen, Abán Csaba a Baptista Szeretetszolgálat világsikereket elérő robotika csapatának felkészítő pedagógusa bemutatta a munkát, amelyet a tanulókkal végeznek. Beszélt azokról az eredményekről, amelyeket azóta értek el, amióta végzik ezt a tehetséggondozó tevékenységet.

 

Az érdeklődés és az igény megvolt a jelenlévő kollégák részéről a folytatásra. Így megalakítottuk a BTST robotika tehetségsegítő műhelyét. Már a 2017-18-as tanévben elindítottuk a belső képzést a kollégák felkészítésére. A műhely vezetője Abán Csaba, kidolgozta a képzés tematikáját, majd elkezdődött a megvalósítás.

 

Eddig négy belső képzésen, 20 kolléga felkészítése történt meg a csoportok elindítására. Egyre nő az érdeklődés, több általános iskolánk tehetségpontjában elindult a robotika tehetségműhely. Így; Törökszentmiklós Kölcsey, Kisújszállás Kossuth, Kótaj István Király, Budapest Andor Ilona. A következő tanévtől Nagyhalász, Velence és Pécs tehetségpontjai is bekapcsolódnak ebbe a tevékenységbe.

 

Miért is gondoljuk, hogy erre szükség van? Erről Abán Csaba így ír:

 

A robotikát, az automatizálást méltán nevezhetjük a XXI. század tudományának. Az informatikai, matematikai- logikai, és egyéb műszaki ismeretekre épülő tudományok ezen irányának fejlődése meghatározó lehet az előttünk álló időszakban.

Az információs technológia és az automatizálás egyre szorosabb összekapcsolódásának következményeként a jövőben az ipari folyamatok, gyártási rendszerek jelentős átalakulása várható. Az intelligens gyárak egy olyan jövőképet vetítenek előre, melyben a gyártó és vezérlőberendezések önmagukat összehangolva emberi beavatkozás nélkül valósítják meg a gyártási folyamatokat. Az automatizált technológia fejlődésével párhuzamosan jelenleg meglévő szakmák tűnhetnek el, miközben újak keletkeznek majd.

 

A XXI. század emberét körülvevő környezet már számos processzorvezérelt technikát tartalmaz. A felnövekvő generációk számára kiemelten fontos, hogy megfelelő ismeretekkel, kompetenciákkal rendelkezzenek ezen a területen. A gyerekeknek, majd később felnőtteknek képesnek kell lenniük arra, hogy megfelelő műszaki kompetenciával tudják elemezni, egyszerű használatukon túlmutatva, működésüket ismerve használják a robottechnikát.

 

A robotika, mint komplex tudomány tanítása során a gyerekek matematikai- logikai, műszaki, informatikai és egyéb természettudományos ismereteiket, kreativitásukat alkalmazva gyakorlatias problémák megoldása során automatizált, működő objektumokat hoznak létre. A robotika általános iskolában történő tanítása nagymértékben hozzájárulhat a kapcsolódó kompetenciák fejlesztéséhez, és akár a jövő mérnöki tudásának megalapozásához is.

 

Szellemi erőforrásaink rendelkezésre állnak, van egy igen jól kiépült és jól működő tehetségsegítő hálózatunk. Összefogva a téma iránt elkötelezett kollégáinkat, gyerekeket, fiatalokat megvan a továbblépés, továbbfejlesztés lehetősége szervezeti szinten is. Ennek a stratégiáját szeretnénk a jövőben kidolgozni és megvalósítani küldetésünk szellemében.

 

Abán Csaba BTST robotika műhelyvezető

Oros Róza BTST vezető

 

ESEMÉNYNAPTÁR
KÖVETKEZŐ ESEMÉNYEK

Tantestületi kirándulás

29.
JÚN.

Igazgatói beszámoló elküldése fenntartónak

30.
JÚN.

Tanévzáró értekezlet

30.
JÚN.

HANG SZÍN TÉR 2.0 - Alkotótábor

30.
JÚN.

Tanévzáró értekezlet

30.
JÚN.

Tanévzáró értekezlet

30.
JÚN.
ESEMÉNYNAPTÁR
Az alábbi naptárban tudja kiválasztani egy adott naphoz tartozó eseményt. A hónapok között a nyilak segítségével tud lépkedni.
ÖSSZES ESEMÉNY

INTÉZMÉNYEINK

ELÉRHETŐSÉGEK

BAPTISTA NEVELÉS - OKTATÁS

1065 Budapest, Bajcsy-Zsilinszky út 57.

Telefon: +36 1 381 0537
Fax: +36 1 381 0536

E-mail: fenntarto kukac baptistaoktatas pont hu

Web: www.baptistaoktatas.hu

© 2020 BAPTISTA SZERETETSZOLGÁLAT   |   ADATVÉDELEM
DESIGN és FEJLESZTÉS: RELATIVE