TÖBB MINT ISKOLA!
Bejelentkezés
?
BELÉPÉS

Soha nem látott minőségben digitalizáltunk 16. századi kéziratokat a Batthyáneum gyűjteményéből

2023. 06. 09. 13:58 | HÍREK

https://digitalizalas.eu/cikk/soha-nem-latott-minosegben-digitalizaltunk-16-szazadi-keziratokat-a-batthyaneum-gyujtemenyebol/?fbclid=IwAR15o-3lQjFqOqK73MMKcFc1JHQIs8B1KAQC4lm5gCQC281IGl0EDczjflw

Elkezdődött a projekt, melynek keretei között a Magyar Baptista Szeretetszolgálat Pedagógiai Intézete megbízásából több ezer oldal kéziratot és kódexet digitalizálunk. A Kárpát -medence több pontján keresztül ívelő munka első állomása Gyulafehérvár volt, ahol a Batthyáneum könyvtárban őrzött 19 db anabaptista kéziratot vettünk objektív alá.
Specialistáink, Bedő Dániel és Novák Márton, egy hét alatt közel 6 000 oldalt dolgozott fel a kifejezetten érzékeny, több száz éves iratokból.

A könyvtárat gróf Batthyány Ignác kezdeményezésére alapították 1804-ben. Korábban a Batthyány-kastély része volt, majd önálló intézményként működött tovább. A Batthyaneum Európa egyik legértékesebb könyvtára, gazdag gyűjteményében több mint 300 000 kötet található. Az épületben az Erdélyi Múzeum Egyesület is helyet kapott. Ritka és értékes könyvek, kéziratok, nyomtatványok és térképek találhatók itt. A Batthyaneum fontos szerepet játszik a magyar és nemzetközi tudományos életben, valamint kulturális központként is szolgál Gyulafehérváron. Rendszeresen rendeznek kiállításokat, rendezvényeket és tudományos konferenciákat a könyvtárban.
Éppen az ott-tartózkodásunk al
att kapták meg az örömteljes hírt, hogy a bibliotéka több kódexét is sikeresen az UNESCO Világörökség részévé nyilvánították. A 11 kódex között olyan egyedülálló anyagok szerepelnek, mint a Codex Aureus, vagy az Ada kódex.

A projekt keretében digitalizált anyagok:

 1. JOHANNES DENCK: WAS GEREDET SEY DASS DIE GESCHRIFFT SAGT GOTT THUE UND MACHE, GUTS UND BOSES, I 128. Ms
 2. ISAAC DÖLLER: ANKUFT DER KIRCHE CHRISTI ZU JERUSALEM nach seiner Geburt und Himmelfahrt ab a.1332-1570. Darneben wird auch des Antichristen Versammlung, wie diese jenige allzeit bio auf diese Stundt verfolgt hat verzeichnet. Von…geschrieben a.1638, Ms II 119
 3. CANTIONALE ANABAPTISTABUM, Ms III 62
 4. BRIEFE UND BEKENNTNISSE DES CHRISTLICHEN GLAUBENS, Ms III 90
 5. ANSCHLAG UND FURWENDEN DER BLINDEN VERKEHRTEN WELT UND ALIER GOTTLOSEN GEGEN DER FROMMEN: Ms III 91
 6. CHRONICA UND KURZE GESCHICHTE…WIE GOTT MIT SEINES AUSSERWEHLTEN GEHANDELTEN HAT 1630-1708, Ms III 93
 7. NICOLAUS BRAIDL, Ms III 96
 8. CANTIONALE ANABAPTISTARUM, Ms III 97
 9. JOHANNES DENCK: Ms III 100
 10. KURZE GESCHICHTE DER KIRCHE CHRISTI. AUSLEGUNG DER GLAUBENS- ARTICKEL. BRIEFE VON JÖRG FASSER, LEONHARD DAXEN, HANS AMON, Ms III 104
 11. SCHŐNER BERICHT UND UNTERWEISUNG DIE UNGLAUBIGEN VON IHREM IHRTUMB ABZUWEISEN, Ms III 107
 12. BIBLISCHE BEISPIELE AUS DEM A… UND N. TESTAMENT, Ms III 117
 13. AMBROSIUS RESCH, Ms III 118
 14. SIMEON LORENTZ, Ms III 168
 15. DAS GULDEN ABC MIT VERSCHIEDENEN RELIGIÖSEN BETRACHTUNGEN, Ms III 187
 16. BERICHT UND BEKANNTNUS ETLICHER GLAUBENS-ARTIKEL DER BRUEDER SO MAN DIE HUETERISCHEN ODER MAHRISCHEN NENNET, Ms III 188
 17. Historia anabaptistarum urbis Monasteriensis in Westphalia, auctore mag. Hermanno a Kersenbroch rectore scholae, Ms XI 90
 18. MANUSCRIS ANABAPTIST, Ms III 124.
 19. Ambrosius Resch: EIN KLEIN GRÜNDTLICHS DENCK-BICHLEIN SEIT 1524- 1642 JAR mit den rechtglaubigen und frommen Menschen hatt zuegetragen und wie sich die Gmein Gottes wiederumb hatt angefangen und vermeert ist worden…, Ms I 122.

 

 

 

Ezeket az anyagokat speciális érzékenységükből adódóan Phase One iXH reprográf rendszerekkel és a FADGI-4 star irányelvei szerint felvételeztük, hogy a létező legjobb minőségben, időtállóan tudjuk megőrizni az utókornak.

Hamarosan ezek az Erdély története szempontjából is releváns, a alvinci anabaptista közösséget (16-18. század) reprezentáló kéziratok mindegyike elérhető lesz az interneten, így a még közönség előtt sosem publikált anyagok kutathatóvá válnak. A projektet Balog László történész, a Magyarországi Baptista Egyház Pedagógiai Intézetének munkatársa és dr. Szabó Csaba, a Baptista Pedagógiai Intézet  főigazgatója koordinálja.

Szenczy
Sándor

"Lépj ki a csónakból!"


szenczy.hu
ESEMÉNYNAPTÁR
KÖVETKEZŐ ESEMÉNYEK

Nemzetközi Suzuki Vonós Tábor és Mesterkurzus

03.
AUG.

Javító-, pótló-, és osztályozó vizsgák

21.
AUG.

Iskolavezetőségi értekezlet

21.
AUG.

Tanárok első munkanapja

21.
AUG.

Különbözeti, osztályozó, beszámoltató, javítóvizsgák

21.
AUG.

Nevelés nélküli munkanap, Nevelési év záró- nyitó értekezlet

21.
AUG.

Alakuló értekezlet, munkaközösségek, munkacsoportok értekezlete - Osztályozó- és javítóvizsga konzultáció

22.
AUG.
ESEMÉNYNAPTÁR
Az alábbi naptárban tudja kiválasztani egy adott naphoz tartozó eseményt. A hónapok között a nyilak segítségével tud lépkedni.
ÖSSZES ESEMÉNY

INTÉZMÉNYEINK

ELÉRHETŐSÉGEK

BAPTISTA NEVELÉS - OKTATÁS

1143 Budapest, Hungária krt. 69.

Telefon: +36 1 381 0537
Fax: +36 1 381 0536

E-mail: fenntarto kukac baptistaoktatas pont hu

Web: www.baptistaoktatas.hu

© 2023 BAPTISTA SZERETETSZOLGÁLAT   |   ADATVÉDELEM
DESIGN és FEJLESZTÉS: RELATIVE