X

TÖBB MINT ISKOLA!
Bejelentkezés
?
BELÉPÉS

Szarvas József színművész álma Seregélyesen is megvalósulhat

2021. 11. 05. 14:01 | HÍREK

Nem alapkő letételével, rendhagyó módon egy „alapfa” elültetésével alkottak új közösségi teret a Tájház udvarán.

 

Sok éve már, hogy Szarvas József színművész először látogatott el a Seregélyesi Baptista Általános Iskolába. Körülbelül harminc felnőtt zsúfolódott össze egy tanteremben, ahol nem a színházról, nem drámákról, vagy versekről volt szó, hanem az őshonos magyar gyümölcsfákról. Hiszen Szarvas József, a Nemzeti Színház Kossuth-díjas művésze a pórszombati Kovács Gyula erdész gyümölcsfamentő munkájának legnagyobb pártolója, hirdetője. Kezdeményezésére a Kárpát-medencében már több mint száz település gyűjti a környékre jellemző őshonos gyümölcsfákat. A kapcsolat így kezdődött, és az idő múlásával barátság született Sajtos József iskolaigazgató és a színész között. Ennek is köszönhető, hogy négy éve az iskola színjátszócsoportja meghívást kapott Viszákra, Szarvas József tanyájára. A diákok kitettek magukért az egyhetes táborban, és ezt mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy azóta rendszeres vendégei az őrségi portának.

A viszáki udvaron felépült egy pajtaszínház, amely Kaszás Attiláról kapta a nevét. Egy kultúrpajta. Egy olyan pajta, amely a néhányszáz fős faluban évente sokszor megtelik helyiekkel és vendégekkel, a műsort pedig neves zenészek, énekesek, színészek adják. A tettek mellett Viszákról egy gondolat is elindult: helyi közösségekre, helyi összefogásra építve tündérkertek és pajtaszínházak jöjjenek létre szerte Kárpát-medencében!

E tervezett hálózat része lett Seregélyes is azzal, hogy Horváth Sándor polgármester és Sajtos József iskolaigazgató köszöntő gondolatai után a művész előbb a településvezetővel, majd a gyerekekkel elültetett egy-egy gyümölcsfát a Tájház udvarán. A jól végzett munka után Szarvas József felidézte a kezdeteket, a viszáki éveket, céljait, s kijelentette: „Az ember nem azért született, hogy elmagányosodjék, hanem arra, hogy közösséghez tartozzon. A következő alkalommal azért találkozzunk itt, hogy felavassuk a seregélyesi kultúrpajtát! Mert biztos vagyok abban, hogy amit türelemmel csinálunk, az jó lesz. Most halljuk a citerát!”

Később a színművész ismét szót kért, hogy a kultúra megtartó erejéről beszéljen. „Van ez az erő, energia, megerősödés. A kultúra nagyon sok csodára képes, én ennek megvalósításához kívánok jó munkát!”.

 

ESEMÉNYNAPTÁR
KÖVETKEZŐ ESEMÉNYEK

Félévi tantestületi értekezlet

31.
JAN.

Szülői értekezletek

31.
JAN.

Tavaszváró mackóhét

31.
JAN.

Egészséghét

31.
JAN.

Szülői értekezlet 1-4. évfolyamon

31.
JAN.

Továbbtanulás, tankönyvrendelés

31.
JAN.
ESEMÉNYNAPTÁR
Az alábbi naptárban tudja kiválasztani egy adott naphoz tartozó eseményt. A hónapok között a nyilak segítségével tud lépkedni.
ÖSSZES ESEMÉNY

INTÉZMÉNYEINK

ELÉRHETŐSÉGEK

BAPTISTA NEVELÉS - OKTATÁS

1065 Budapest, Bajcsy-Zsilinszky út 57.

Telefon: +36 1 381 0537
Fax: +36 1 381 0536

E-mail: fenntarto kukac baptistaoktatas pont hu

Web: www.baptistaoktatas.hu

© 2020 BAPTISTA SZERETETSZOLGÁLAT   |   ADATVÉDELEM
DESIGN és FEJLESZTÉS: RELATIVE