TÖBB MINT ISKOLA!
Bejelentkezés
?
BELÉPÉS

Színházi élmények

2019. 07. 04. 10:42 | HÍREK

 

Az EURO Gimnázium felnőttoktatásában résztvevő, végzős diákként volt szerencsém ellátogatni a Csokonai Színház két előadására. A folyamatos, 12 órás munkarendem és családanyai teendőim mellett sajnos kevesebbszer jutok el színházba, mint ahányszor szeretnék. Emiatt külön öröm volt számomra a lehetőség, amit ezúton is köszönök!

Az elsőként megtekintett színdarab az Ory grófja volt. Bár az opera nem a kedvenc műfajom, mégis izgalmas várakozással léptem át a színház patinás kapuját. Azonnal megérintett a hangulat, ami a falak között fogadott. A csendes elegancia, a halk beszélgetések moraja, a szellemi táplálékra vágyó emberek látványa megalapozta az estét.

Az előadás pazar volt! A forgószínpad, a lenyűgöző fényeffektek, a színészek professzionális játéka azonmód magával ragadott! Az átéléssel előadott dalok, a férfi színészek fantasztikus orgánuma; Ory gróf fiatalos, tréfás énektechnikája; a színésznők kristálytisztán csengő hangja túlszárnyalta minden elvárásomat! Az idő múlása észrevétlenné vált, váratlanul jött el az első felvonás vége. Egy rövid szünet után folytatódott a varázslat. Nagy megelégedésünkre a vígopera második felvonása sem fukarkodott humorban és fergeteges színpadi összképben, élvezetes volt minden perce!

A második színdarab egy vígjáték volt, a Feydeau. avagy egy próba története.

A bohózat alatt egy meglepően vicces dramaturgia bontakozott ki a szemünk előtt. A világot jelentő deszkákon zajló események mindig sugallnak egyfajta felsőbbrendűséget, hiszen fent az ünnepelt sztárok, lent az egyszerű, szórakozni vágyó közönség foglal helyet. Ez a színdarab azonban szakított ezzel a hagyománnyal. Az előadás kezdetétől fogva szinte karnyújtásnyira játszottak a színészek, megszólítva a közönséget, már-már bensőséges kapcsolatot kialakítva velünk. A történet bizonyos részeinél a publikum soraiban „megbúvó” művészek spontán szerepvállalással lepték meg a nagyérdeműt. Igazi kuriózum volt, ahogy a mellettünk/mögöttünk ülő, hétköznapinak tűnő emberek hirtelen szereplőivé váltak a színdarabnak! Ezt testközelből szemlélni meglehetősen mulatságos volt! A darab a vége felé teljesen interaktívvá vált. A színészek játékra invitálták a nézőket, több szólamban énekeltettek minket, ami igencsak szokatlan, de fantasztikus élmény volt! 

Összeségében véve mindkét előadás nagyon tetszett; maximálisan elérték a céljukat: egy szempillantás alatt repítettek a művészetek kifinomult világába! Kellemes felismerés, hogy a mai, kihívásokkal teli életünkben mennyire szükségünk van arra a lélek(sz)építő élményre, amelyet csak egy színházi előadás nyújthat!

Debrecen,2019.07.03.

Pinczés Hajnalka

12.D osztály

EURO Baptista Gimnázium

A mellékelt fotók mindegyike a Csokonai Színház honlapjáról származik:

 

Szenczy
Sándor

"Lépj ki a csónakból!"


szenczy.hu
ESEMÉNYNAPTÁR
KÖVETKEZŐ ESEMÉNYEK

Fizika / vizuális kultúra érettségi

22.
MÁJ.

A rendkívüli felvételi eljárást meghirdető iskola igazgatója dönt a felvételi kérelmekről.

22.
MÁJ.

Tavaszi kirándulás

22.
MÁJ.

Döntés a rendkívüli felvételi eljárásban

22.
MÁJ.

A 2024. május 22-ig megtartott rendkívüli felvételi eljárást meghirdető iskola igazgatója dönt a felvételi kérelmekről.

22.
MÁJ.

Épületgépész technikus - írásbeli vizsga 10:00 óra (OKJ)

22.
MÁJ.

Töri vetélkedő eredményhirdetés

22.
MÁJ.

Mozgókép és média érettségi

23.
MÁJ.
ESEMÉNYNAPTÁR
Az alábbi naptárban tudja kiválasztani egy adott naphoz tartozó eseményt. A hónapok között a nyilak segítségével tud lépkedni.
ÖSSZES ESEMÉNY

INTÉZMÉNYEINK

ELÉRHETŐSÉGEK

BAPTISTA NEVELÉS - OKTATÁS

1143 Budapest, Hungária krt. 69.

Telefon: +36 1 381 0537
Fax: +36 1 381 0536

E-mail: fenntarto kukac baptistaoktatas pont hu

Web: www.baptistaoktatas.hu

© 2023 BAPTISTA SZERETETSZOLGÁLAT   |   ADATVÉDELEM
DESIGN és FEJLESZTÉS: RELATIVE