TÖBB MINT ISKOLA!
Bejelentkezés
?
BELÉPÉS

Tevékeny élet az üres iskolában

2020. 04. 24. 15:34 | HÍREK

Iskolánk falai között március közepe óta nagyon kevesen fordultak meg. Csendesek a folyosók, a tantermek, a tornacsarnok. A csengőt is kikapcsoltuk. Kinek és mit jelezzen?

 

Azóta „digitálisan oktatunk”. Csak úgy, egyik napról a másikra ripsz-ropsz átálltunk e csodára. De ezt most hagyjuk! Erről több ezer oldalnyi cikk, írás, elemzés született már. Tudunk a sikerekről, a problémákról, a szülői panaszokról, a többé-kevésbé alkalmazkodni tudó pedagógusokról, s a hasonló módon alkalmazkodni próbáló nebulókról is. Az iskoláknak azonban vannak olyan szereplői is, akik, mint a szürke eminenciások, jó esetben észrevétlenül dolgoznak az iskoláért, a gyerekekért. Róluk méltatlanul keveset hallunk. Miért? Ahhoz, hogy gyermekeink biztonságos, szép, egészséges környezetbe érkezhessenek minden nap, hogy nyugodt körülmények között tanulhassanak, az Ő munkájuk nélkülözhetetlen.

Igen ám, de mit tesznek Ők napjainkban, egy gyerekmentes iskolában? Home office módon takarítanak, karban tartanak, udvart sepernek? Nem, ezt Ők nem tehetik. Az iskola kitakarítva, lefertőtlenítve, udvar lekaszálva, virágok rendben. Akkor mit is tehetnek Ők? Rengeteg mindent!

Például az első napoktól kezdve maszkot gyártanak. Kinek és miből?

Amint a maszkok iránti igény felmerült, az összes takarító nénink, bácsink, portásunk maszkkészítésbe fogott. Az alapanyagot Mihályi Norbert ügyvezető igazgató jóvoltából a Cuies Kft. biztosította részünkre. A Sontara típusú poliészter és papírpép alapú törlőkendő nemcsak nedvszívó, de kiváló szűrő képességekkel is rendelkezik. Egyéb anyagok beszerzésében a szülői munkaközösség tagjai és helyi vállalkozó is segített. Ennek eredményeként eddig mintegy 11 ezer szájmaszk készült iskolánkban és ez még nem a végleges szám. A „gyártás” folytatódik tovább.

A seregélyesi iskola maszkjaiból az Önkormányzat és helyi Polgárőr Egyesület közreműködésével folyamatosan ellátjuk falunk kereskedelmi egységeit. A Baptista Szeretetszolgálaton keresztül jutott a szociális ellátási területekre, a fővárosi hajléktalan ellátáshoz és szatmári intézményekbe is. Jelenleg a dunántúli és a fővárosi baptista középiskolák érettségiző diákjai számára készülnek a maszkok. E munkába a szülők is bekapcsolódtak. Profi varrónői segédlettel több, mint 20 anyuka varrja otthon a szövetből készült maszkokat. Az előzőeken felül ebből is mintegy 2000 darab jut majd az érettségiző diákok arcára.

A mindennapi munkák elvégzése mellett karbantartóink is megtalálták a segítségnyújtás sajátos módját. Igaz, egy kicsit más területen, de munkájukkal többszörösen is értéket mentettek. Az alig pár éve felépült egészségközpont a falu lakóin kívül a fecskéknek is nagy örömet okozott. Több tucat fecskepár telepedett meg az épület tetőszerkezete alatt a madárbarátok örömére, de sokak bosszúságára. Az töméntelen mennyiségben elfogyasztott rovarok kicsit átalakulva az új épület falán, járdáin is nyomot hagytak. Ezt egypáran nem tűrhették és nagyon elítélhető módon, a fészkeken bosszulták meg. Azért, hogy többet ne essen kár se a fecskelakásokban, se az orvosi rendelőben, kollégáim fecskepelenkák gyártásába kezdtek. A mintegy két tucat elkészített, lefestett segédeszközt a vándormadarak megérkezése előtt el is helyezték a sárgolyókból készített madárlakások alatt. Reméljük munkájukkal példát mutattak falunk lakói számára is!

Férfi kollégáink mindemellett kísérő szerepet is vállaltak a helyi polgárőr egyesület tagjai mellett is. E munkát is rendszeresen végzik.

A digitális oktatás mellett több pedagógus kollégánk is aktívan kiveszi részét a karitatív munkából. Közöttük is akad, aki részt vesz a maszkvarrásban is. A Baptista Szeretetszolgálat keretein belül többen telefonos segítséget nyújtanak az ország különböző részein élő idős embereknek. Ismeretlenül is rendszeresen tartják velük a kapcsolatot, megbeszélik aktuális problémáikat és segítséget nyújtanak az egyedüllét, a bezártság elviselésében.

Van, aki bevásárlásban gyógyszertári és egyéb beszerzésekben segít falunk idős embereinek. Mások a digitális oktatás eszközrendszereinek karbantartásában segédkezik a rászoruló családoknak. Vannak, akik a Szeretetszolgálattól kapott élelmiszer adományok kiosztásában, kiszállításában segédkeztek.

A sornak itt nincs vége. Még sorolhatnánk, hogy iskolánk dolgozói, a szülői munkaközösség tagjai hogyan veszik ki részüket e nem mindennapi helyzet könnyebbé tételéből, hogyan miként segítenek önzetlenül embertársainknak, legyen szó falunk lakóiról vagy távoli településeken élő emberekről.

Köszönet önkéntes munkájukért!

 

 Sajtos József igazgató, Seregélyes

 

ESEMÉNYNAPTÁR
KÖVETKEZŐ ESEMÉNYEK

Tantestületi értekezlet (Alakuló értekezlet)

19.
AUG.

Javítóvizsgák

21.
AUG.

Munkaközösségek alakuló értekezlete

21.
AUG.

Javító,- pótló-, és osztályozóvizsgák

22.
AUG.

Tanárok első munkanapja

22.
AUG.

Nevelési év záró-nyitó értekezlet

22.
AUG.
ESEMÉNYNAPTÁR
Az alábbi naptárban tudja kiválasztani egy adott naphoz tartozó eseményt. A hónapok között a nyilak segítségével tud lépkedni.
ÖSSZES ESEMÉNY

INTÉZMÉNYEINK

ELÉRHETŐSÉGEK

BAPTISTA NEVELÉS - OKTATÁS

1065 Budapest, Bajcsy-Zsilinszky út 57.

Telefon: +36 1 381 0537
Fax: +36 1 381 0536

E-mail: fenntarto kukac baptistaoktatas pont hu

Web: www.baptistaoktatas.hu

© 2020 BAPTISTA SZERETETSZOLGÁLAT   |   ADATVÉDELEM
DESIGN és FEJLESZTÉS: RELATIVE