TÖBB MINT ISKOLA!
Bejelentkezés
?
BELÉPÉS

Tízévesen a világbajnokságon

2018. 11. 06. 10:28 | HÍREK

Ki ne szeretne bajnok lenni, a korosztálya bajnoka, az ország legjobb sakkozója például a tízévesek között? Évről-évre több száz fiatal ül asztalhoz abban a reményben, hogy győztesként léphessen dobogóra Balatonlellén, a hagyományos korosztályos magyar bajnokságon. A tét ugyanis nem csekély, a győztesé a megtisztelő lehetőség, hogy a magyar színeket képviselve vegyen részt a sakkvilágbajnokságon. A végén csak egy maradhat talpon ebben a versenyben, ez az egy pedig idén a Baptista Sakkiskola versenyzője, Bodrogi Bendegúz lett. Irány tehát a VB, amelynek idén Spanyolország, Santiago de Compostela (Galícia) a házigazdája.

Az eseményen Bendegúz korosztályában 205 fő nevezett a világ minden tájáról. Persze az esélyek nem egyformák, hiszen vannak a sakkban nagy nemzetek, még ha némelyik a lélekszámot tekintve kicsinek is számít. A magyaroknak Indiával, Kínával, Amerika legjobbjaival kell megmérkőzniük, nem is beszélve az igazi nagyhatalomról, Oroszországról és a volt szovjet tagállamok, Örményország, Grúzia, Ukrajna rangos képviselőiről, hogy csak a papírforma szerinti legrangosabbakról beszéljünk. A nemzetközi porondon való megmérettetés nehéz feladat, hiszen a tapasztalat, a rutin bizony ebben a különleges sportágban is döntő tényező, nem beszélve arról, hogy a küzdelem majdnem két hétig tart. Ki gondolná, hogy egy ilyen „könnyed” kis sakkozás után, átlagban 2-3 kg súlyveszteséget szenvednek el a versenyzők? Egy-egy játszma akár 5 órán keresztül is tart, mindebből 11 fordulót (egy szabadnappal) játszanak majd a világverseny résztvevői. 

Bendegúz ötévesen lett rabja a sakknak, amikor a nyári szünetben nagypapája leült vele játszani. Ezután egy évig szinte csak egymagában játszott, és mivel élő ellenfele otthon nem volt, leginkább számítógépen. Egy-egy játszmát sokszor visszanézett, változtatta a lépéseket, kísérletezett. Később apuka beadta a derekát, és az internetes sakksuli segítségével együtt kezdték el megtanulni az alapokat. A következő nyáron a szülők nagy örömére a velencei Zöldliget baptista általános iskola sakktábort hirdetett. Bendegúz akkor még csak óvodás volt, de Molnár Béla nemzetközi mester, aki Bendegúznak azóta is oktatója, óvodásként is szívesen fogadta Bendegúz jelentkezését az első baptista tehetségkutató táborba.

Ahogy az edző elmondta, a kis szőke legényke kitűnt a sakk iránti rajongásával és a korát meghazudtoló képességével, a játék elveinek, a fogalmi ismeretek használatában mutatkozó meglepő fejlettségével. Memóriája kiemelkedő és az elvont gondolkodásképességével már egészen fiatalon feltünést keltett környezetében. Lelkes, érdeklődő és motivált versenyző, aki az önálló munkában is dicséretes szorgalommal képezi önmagát. Makacs és céltudatos, ami a nagy eredményekhez szükséges, egyéniség, akihez türelem és pozitív kommunikáció kell tehetsége kibontakoztatásához.

Nemrégiben a Velence Spa hangulatos különtermében a család barátai, a tehetséges kis sakkozó támogatói részvételével jótékonysági szimultánra került sor, azzal a nem titkolt céllal, hogy a vb-n való részvétel költségeihez támogatást gyűjtsenek a szervezők. A fiatal sakkozó legfőbb támogatója a Baptista Szeretetszolgálat, amely Velencén a sakkiskola működésére is jelentős pénzösszeget fordít. A négy éve működő sakkszakosztály már tavaly elhódította az országos bajnoki címet és több versenyzőjük pedig az egyéni megmérettetésben is a korosztály legjobbjai között szerepel. A szombati szimultánon tizenkét ellenféllel mérkőzött Bendegúz, akinek egyébként ez volt az első szimultán szereplése, ám ennek dacára fölényesen győzött a bátor vállalkozók ellen.

Miután egy focibaleset miatt begipszelt kézzel játszik a vb-én, szorítsunk neki, hogy félkézzel is elbánjon az ellenfeleivel!

Bendegúz részere továbbra is fogad felajánlásokat a Baptista Szeretetszolgálat.
Baptista Szeretetszolgálat Alapítvány OTP Bank - 11736082-20054403-00000000
Közlemény: Spottámogatás/Bodrogi Bendegúz.

 

Szenczy
Sándor

"Lépj ki a csónakból!"


szenczy.hu
ESEMÉNYNAPTÁR
KÖVETKEZŐ ESEMÉNYEK

Nemzetközi Suzuki Vonós Tábor és Mesterkurzus

03.
AUG.

Javító-, pótló-, és osztályozó vizsgák

21.
AUG.

Iskolavezetőségi értekezlet

21.
AUG.

Tanárok első munkanapja

21.
AUG.

Különbözeti, osztályozó, beszámoltató, javítóvizsgák

21.
AUG.

Nevelés nélküli munkanap, Nevelési év záró- nyitó értekezlet

21.
AUG.

Alakuló értekezlet, munkaközösségek, munkacsoportok értekezlete - Osztályozó- és javítóvizsga konzultáció

22.
AUG.
ESEMÉNYNAPTÁR
Az alábbi naptárban tudja kiválasztani egy adott naphoz tartozó eseményt. A hónapok között a nyilak segítségével tud lépkedni.
ÖSSZES ESEMÉNY

INTÉZMÉNYEINK

ELÉRHETŐSÉGEK

BAPTISTA NEVELÉS - OKTATÁS

1143 Budapest, Hungária krt. 69.

Telefon: +36 1 381 0537
Fax: +36 1 381 0536

E-mail: fenntarto kukac baptistaoktatas pont hu

Web: www.baptistaoktatas.hu

© 2023 BAPTISTA SZERETETSZOLGÁLAT   |   ADATVÉDELEM
DESIGN és FEJLESZTÉS: RELATIVE