TÖBB MINT ISKOLA!
Bejelentkezés
?
BELÉPÉS

Újabb rekordot állítottak fel Debrecenben! - a Diószegi Baptista Iskola közreműködésével

2024. 04. 12. 07:29 | HÍREK

HAON.hu oldalról:

A főszerepben a város napja alkalmából készült új étel, a debreceni batyu volt. 

A hungarikumnak választott debreceni párossal, sajttal, gomolyával és medvehagymával töltött finomság április 11-én, csütörtökön Debrecen főterén debütált a publikum előtt, ami egyúttal rekordkísérlet is volt. A szabadságharc 175 éves évfordulójának tiszteletére 1849 darab batyu elkészítése és 1849 darab batyu kiosztása volt a cél.

A sütést reggel 5 órakor kezdték a Debreceni Szakképzési Centrum (DSZC) és a Diószegi Sámuel Baptista Technikum és Szakképző Iskola tanárai és diákjai a Hajdúsági Gasztronómiai Klub mesterszakácsainak vezetésével. A kiosztási rekordkísérletet délután 14 órára időzítették a debreceni Kossuth téren, ahol izgatott tömeg várta Tordai Zoltán és zenekarának muzsikáját hallgatva, hogy végre kapjanak ebből a különleges péksüteményből. 

Közösen minden sikerül

– Mivel Debrecen ezen a napon 331 éve kapta meg a szabad királyi városi jogot, ezért még 331 darabot hozzátettünk a kísérlethez – tájékoztatta Papp László, Debrecen polgármestere a főtéren megjelenteket, akiket biztosított róla, hogy személyesen is letesztelte az ételkülönlegességet.

A Debrecenre évszázadok óta jellemző összefogás erejét hangsúlyozta Szilágyi Sándor, a DSZC főigazgatója. "A rekord első felét már biztosan teljesítettük, megvan az egy nap alatt sütött 1849 plusz 331 darab debreceni batyu. A város ismét megmutatta, hogy közösen bármit meg tudunk oldani" – fogalmazta meg.

Szász Veronika, a Baptista Szeretetszolgálati oktatási igazgatója a szeretetvendégség jelentőségéről beszélt, és kiemelte, a debreceni batyu műfaját tekintve hasénak számít.

– Ki szereti a kolbászt? – intézte a várakozó tömeghez a kérdést Türk László, a Debreceni Tankerületi Központ igazgatója, amire egybehangzó, hangos ééén! felkiáltás volt a válasz. – Ebben az ételben a kolbász jelképezi az erőt, a hagyma fűszerezi, a gomolya lágyítja – mutatott rá.

Rádai Attila, a Hajdúsági Gasztronómiai Klub elnöke elmondta, a céljuk elsősorban az volt, hogy minél több ember kóstolhassa meg a frissen kreált péksüteményt. – Idővel a receptjét is meg fogjuk osztani, de először az arcokon szeretnénk látni, hogy milyen, amikor először beleharapnak. Az arckifejezések mindent el fognak mondani – vetítette előre.

A sebességet batyu per másodpercben mérték

A rekordkísérletet Sebestyén István, a Magyar Rekord Egyesület elnöke hitelesítette. Mint közölte, nemcsak az elkészített debreceni batyuk számát nézték, hanem a kiosztás sebességét is mérik, így felfokozott izgalommal helyezkedett el mindenki. A vörös szalag egyik oldalán negyvenen várták, hogy hatalmas fekete ládákból kioszthassák a debreceni batyukat, a szalag másik oldalán az egyre éhesebb érdeklődők álltak. Amint elindult a hasék kiosztása, mindkét oldal fénysebességre kapcsolt, és pár percen belül el is fogyott az összes péksütemény.

A pontos számokat végül Sebestyén István, a Magyar Rekord Egyesület elnöke ismertette.

"280 másodperc alatt sikerült kiosztani az összesen 2179 batyut, ami azt jelenti, hogy 7 egész ¾ batyu per másodperc volt a sebesség. A rekordkísérletnek mindkét részét teljesítette Debrecen" – jelentette be.

 

forrás: https://www.haon.hu/helyi-kozelet/2024/04/debreceni-batyu-gasztronomia-varosnap-rekord-fotok-video

Fotó: KISS ANNAMARIE

Szenczy
Sándor

"Lépj ki a csónakból!"


szenczy.hu
ESEMÉNYNAPTÁR
KÖVETKEZŐ ESEMÉNYEK

Fizika / vizuális kultúra érettségi

22.
MÁJ.

A rendkívüli felvételi eljárást meghirdető iskola igazgatója dönt a felvételi kérelmekről.

22.
MÁJ.

Tavaszi kirándulás

22.
MÁJ.

Döntés a rendkívüli felvételi eljárásban

22.
MÁJ.

A 2024. május 22-ig megtartott rendkívüli felvételi eljárást meghirdető iskola igazgatója dönt a felvételi kérelmekről.

22.
MÁJ.

Épületgépész technikus - írásbeli vizsga 10:00 óra (OKJ)

22.
MÁJ.

Töri vetélkedő eredményhirdetés

22.
MÁJ.

Mozgókép és média érettségi

23.
MÁJ.
ESEMÉNYNAPTÁR
Az alábbi naptárban tudja kiválasztani egy adott naphoz tartozó eseményt. A hónapok között a nyilak segítségével tud lépkedni.
ÖSSZES ESEMÉNY

INTÉZMÉNYEINK

ELÉRHETŐSÉGEK

BAPTISTA NEVELÉS - OKTATÁS

1143 Budapest, Hungária krt. 69.

Telefon: +36 1 381 0537
Fax: +36 1 381 0536

E-mail: fenntarto kukac baptistaoktatas pont hu

Web: www.baptistaoktatas.hu

© 2023 BAPTISTA SZERETETSZOLGÁLAT   |   ADATVÉDELEM
DESIGN és FEJLESZTÉS: RELATIVE